top of page

Briose cu mure si visine fara zahar, fara oua si fara lactate


Anastasia are perioade și perioade în ceea ce privește preferințele culinare, atât în ceea ce privește felurile principare, cât și gustările sau deserturile. Este un copil care mănâncă o gamă largă de alimente, adecvate vârstei ei, dar și ea, ca toți ceilalți copii, azi poate preferă un biscuite, iar mâine imi cere o brioșă.


Astfel, ca să mai variez puțin, m-am gândit la brioșe cu fructe și pudră de roșcove pe care să i le ofer dimineața înainte de a pleca la creșă sau seara când ajunge acasă și spune din ușă "Mama, îmi e foame rău!". Și nu, nu sunt pe post de cină, ci sunt o opțiune sănătoasă cu care să își domolească foamea până este cina gata. :)


Se pregătes destul de ușor, eu i le-am făcut până acum cu mure și vișine, însă poți folosi orice fruct ai la îndemână, proaspăt sau chiar congelat. Se păstrează în frigider până la 5 zile, într-un recipient bine închis. Recunosc că uneori i le ofer călduțe, adică le scot din frigider și le încălzesc puțin în cuptor, ocazie cu care se mai și pufoșesc puțin. Dacă decizi să folosești sirop de arțar, atunci sunt recomandate după vârsta de 12 luni. Dacă însă excluzi siropul de arțar din rețetă, atunci le poti pregăti și bebelușilor începând cu vîârsta de 8 luni, inclusiv celor care au intoleranță la lactoză sau la ouă.

Ingrediente

Pentru 12 brioșe

  • 2 căni făină

  • 12 curmale tocate

  • 50 gr stafide

  • 5 - 6 linguri sirop de arțar (opțional)

  • 2 linguri pudră de roșcove (cacao pentru copiii mai mari și adulți)

  • 250 gr vișine proaspete / 100 gr vișine congelate

  • 2 lingurițe praf de copt

  • 2 lingurițe bicarbonat

  • 1/2 cană ulei de măsline (floarea soarelui)

  • 1,5 căni apă minerală

  • pudră de vanilie / zahăr vanilat (opțional)

Modul de preparare

Preîncălzești cuptorul la 180 grade sau foc mediu și pregătești formele pentru brioșe. Personal folosesc din cele de silicon.


Într-un castron încăpător amesteci făina, pudra de roșcove, praful de copt și bicarbonatul .


Peste ingredientele uscate adaugi uleiul, siropul de arțar, apoi apa si omogenizezi bine cu ajutorul unui tel.


Adaugi curmalele și stafidele tocate și amesteci bine.


Cu ajutorul unei linguri adaugi compoziție în forme, aproximativ până la jumătate, adaugi apoi fructe în fiecare formă, iar deasupra pui din nou compoziție ca sa acoperi parțial fructele.


După ce ai pus toată compoziția în forme, bagi în cuptorul preîncălzit pentru 25 - 30 min sau până ce trece testul scobitorii.


Le scoți din cuptor și le lași deoparte pentru 5-10 minute, după care îți recomand să le scoți din forme și să le lași să se răcească pe un grătar sau tocător de lemn. Astfel își vor păstra forma și după ce se răcesc.


Spor la brioșit!

Comments


bottom of page