top of page

Budinca de ovaz cu caise, fara zahar adaugat


În dimineața asta aveam stabilit pentru mic dejun fulgi de ovăz cu lapte și caise. Cum Anastasiei nu ii dau încă fulgi de ovăz care nu sunt preparați termic, am ales să fac un mic dejun potrivit pentru toți trei pentru că ea, de cele mai multe ori, când se așează la masă, întâi se uită în farfuriile noastre, așa că am învățat să adaptez.


Astfel, pentru un mic dejun rapid, cu iz de weekend, poți opta pentru această budincă de ovăz. Se face rapid, din ingrediente puține, iar pentru cei obișnuiți cu gustul de dulce mai puternic sau pentru adulti, poți adăuga la final sirop de arțar sau miere. Personal nu folosesc zahar, însă daca optezi pentru zahăr, acesta trebuie adăugat cât încă este pe foc pentru a se topi. Noi am mâncat-o așa, fără a adăuga nimic, si a fost foarte plăcuta la gust pentru că am compensat cu scorțioșoară și pudră de roșcove, înlocuitorul pentru cacao pentru copiii mici. Rețeta prezentată mai jos, fără sirop/miere, este potrivită și pentru bebeluși începând cu 7 luni.

Ingrediente

Pentru 1 porție:

  • 3 linguri fulgi de ovăz fini

  • 200 ml lapte (vegetal sau de vacă; de această dată am folosit de migdale fără zahar și cel puțin la fel de bun iese și cu lapte de cocos)

  • 150 - 200 ml apă

  • 1 linguriță scorțișoară

  • 2 - 3 lingurițe pudră de roșcove

  • 2 - 3 caise

  • fulgi de cocos (opțional)

  • sirop de arțar (miere sau zahăr, opțional)

Modul de preparare

Într-o cratiță cu fundul dublu amesteci fulgii de ovăz cu apa și pui pe aragaz la foc mare. Când amestecul ajunge la punctul de fierbere, dai focul mai mic și continui să amesteci din cand in când pentru a nu se lipi.


După aproximativ 5 minute după ce au fiert și apa a fost absorbită în mare măsură, adaugi laptele și continui să amesteci din când în când.


Când cantitatea de lichid scade și amestecul începe să se îngroașe, adaugi pudra de roșcove, scorțișoara și continui să amesteci până se îngroașă bine si ajunge la acea consistență a unei budinci (similară cu a grișului cu lapte), după care poți opri focul.


După ce îl pui în recipientele în care îl vei servi, adaugi pe deasupra, în funcție de preferință, scorțișoară și caise și eventual fulgi de cocos.


Opțional, pentru copiii mai mari sau adulții care sunt obișnuiți cu gustul de dulce mai intens, mai poți adăuga, tot pe desupra, miere sau sirop de arțar.


Poftă bună!

Comments


bottom of page