top of page

Budinca de tapioca fara zahar


Cum poate incepe mai frumos o zi de sambata daca nu cu o budinca de tapioca cu lapte si fructe? Cum azi ne-am trezit foarte devreme pentru ca Anastasia voia sa isi probeze sandalele, dupa ce am agreat cand si cum se potrivesc, ne-am apucat sa pregatim o budinca de tapioca cu fructe, un mic dejun rapid si colorat.


Cand am inceput diversificarea ei am descoperit diverse cereale, pseudocereale si fainuri pe care le-am asimilat treptat in alimentatia noastra. In aceeasi categorie se incadreaza si tapioca pe care nu o preparasem pana in acele momente. Datorita compozitiei bogate in amidon, arbustul de manioc, originar din America de Sud, numit si „cartoful continentului negru”, este considerat a fi un aliment de baza, plasandu-se pe locul al treilea ca sursa de hrana si aport de calorii, dupa orez si porumb. Pasta care se obtine din procesarea lui este denumita tapioca si este comercializata sub forma de perle, fulgi si chiar faina, fiind o sursa sanatoasa de carbohidrati fara gluten. Astfel, tapioca poate fi introdusa in alimentatia bebelusilor de la 8 luni sub forma de budinca sau crema cu lapte. Pentru copiii sub un an recomand sa indulciti numai cu fructe, eventual banana, si sa aromati cu scortisoara. #tapioca #pudding #fruits #breakfast #familyfriendly #babyfriendly

Ingrediente

Pentru 3 portii

  • 1 jumatate de cana de perle de tapioca

  • 3 cani de lapte (de vaca sau orice alt lapte, inclusiv cel vegetal)

  • scortisoara (optional)

  • o banana / 2 linguri de miere / sirop de artar (optional)

  • fructe proaspete (bucati sau piure de fructe)

  • 2 - 3 linguri nuca (macinata sau tocata, optional)


Modul de preparare

Intr-o oala incapatoare, preferabil cu fundul dublu se adauga o cana cu lapte si , optional, un praf de sare si pui pe aragaz, la foc mediu.


Se adauga perlele de tapioca, amestecand putin sa nu se lipeasca.


Cand amestecul incepe sa fiarba si absoarbe din cantitatea de lapte, adaugi o noua cana cu lapte. Lasi focul putin mai mic si amesteci din cand in cand sa nu se lipeasca.

Cand cantitatea de lichid scade, adaugi si cea de-a treia cana cu lapte, omogenizezi si amesteci din cand in cand, spre final fiind nevoie sa amesteci putin mai de ca sa nu se lipeasca.


Cand lichidul s-a absorbit si perlele devin transparente, opresti focul.


Dupa ce o iei de pe foc, daca alegi sa indulcesti, atunci adaugi direct in oala dulcele pe care l-ai ales dintre banana, sirop de artar sau miere. Dupa aceea le trnasferi in castron/ pahar pentru fiecare si le poti aseza pe straturi, adaugand un strat de budinca, unul de fructe proaspete sau piure de fructe, inca un strat de budinca si la final scortisoara, fructe si/sau nuci, in functie de preferinta.


Poti varia mult pe aceasta tema astfel incat sa nu te plictisesti! In plus, este un preparat pe care il poti oferi copiilor atat la micul dejun, cat si la cina, mai ales in primii ani de viata!


Sper sa va placa!

Comments


bottom of page