top of page

Cheesecake cu zmeura fara zahar


Aniversările sau reușitele sunt o ocazie numai bună ca să fac un dulce bun, fără zahăr, pe care să îl devorăm cu toții. Astfel, am facut un cheesecake cu zmeură și cu biscuiti digestivi fara zahar facuti in casa astfel încât să fie potrivit și pentru copiii mai mici. Bineînteles că nu e musai să faci și biscuiții acasă și îi poți înlocui chiar cu fulgi de ovăz sau biscuiți digestivi din comerț. Tu alegi ce vrei să pui, în funcție de cei care îl vor consuma. :)

Personal nu i-am dat Anastasiei zahăr deloc până la 1,5 ani când a mers la creșa unde, inevitabil, mai prinde câte un dulce cu zahăr adăugat așa că acasă avem un motiv în plus să nu consumăm zahăr și să îndulcesc prăjiturile, atunci când situația o cere, cu fructe uscate, miere sau sirop de arțar sau agave. Pentru acest cheesecake am optat pentru miere pe care am folosit-o numai în cremă astfel încât să poată fi oferit și copiilor mai mari de 1 an.

Ingrediente
  • 200 gr biscuiți digestivi

  • 100 gr unt (numai 80 grame daca ii folosesti pe cei digestivi fara zahar facuti in casa)

  • 250 gr smântână pentru frișcă

  • 200 gr iaurt simplu

  • 200 gr cremă de brânză

  • 300 gr zmeură (proaspătă; dacă folosețti congelată, atunci trebuie lăsată la decongelat înainte de a o folosi)

  • 5 - 7 linguri de miere

  • 2 lămâi

  • 1 lg amidon

  • 75 ml apă

  • pudră de vanilie

  • 20 gr agar agar /20 gr gelatină

Modul de preparare

Tapetezi o formă de tort cu hârtie de copt, din cea detașabilă, ca să poți face transferul pe platou la final.


Amesteci biscuiții pisați cu untul topit și îi pui în forma de copt.

Daca îi folosești pe cei digestivi făcuți în casă, atunci pui numai 80 grame de unt.

În lipsa robotului de bucătărie, poți pune biscuiții într-o pungă, preferabil cu închidere, și îi pisezi cu un sucitor ca și cum ai întinde o foaie de plăcintă. După ce ai mărunțit biscuiții, adaugi untul topit și omogenizezi bine. După ce ai pus amestecul de biscuiți cu unt în forma de copt, bagi la frigider până pregătești crema.

Dacă vei face crema cu gelatină si nu cu agar agar, atunci pune cele 20 grame de gelatină la înmuiat 120 ml apă.

Într-un castron bați smântâna pentru frișcă și apoi adaugi crema de brânză, iaurtul, pudra de vanilie și mierea. Omogenizezi, după care adaugi 100 grame zmeură și amesteci ușor.

Într-o crăticioară amesteci zeama de la o lămâie cu apă astfel încât să ajungi la 120 ml lichid. Adaugi agar agarul sau gelatina înmuiată și pui pe foc foarte mic, până se topește.

Atenție: Dacă folosești gelatină, fierberea acesteia îi distruge proprietățile așa că e musai să lași pe foc numai până ce se topește. Dacă folosești agar agar, atunci acesta trebuie adus la punctul de fierbere după care oprești focul.

După ce iei crăticioara de pe foc, amesteci ușor până se limpezește puțin, lași amestecul să se răcească puțin, iar apoi îl adaugi peste amestecul de brânză, frișcă și fructe și omogenizezi imediat pentru că altfel se întărește luând contact cu crema care e rece și nu vei mai putea omogeniza.

Toppingul se pregătește la câteva ore după ce biscuiții și crema au stat la frigider. Astfel, storci 1 lămâie sau 1 portocală pe care o amesteci cu 150 ml apă, 200 grame zmeură si 1 lingură cu vârf de amidon. Le pui pe foc, la foc mic, și amesteci continuu până se îngroașă. Oprești focul și amesteci până devine lucioasă, ușor transparentă. Torni toppingul peste cremă, folosind o lingură mare pe dos și întinzi pe toată suprafața. După ce ai adăugat și toppingul, bagi din nou cheesecakeul la frigider.


Înainte de a-l servi, îl scoți din frigider și cu un cuțit îl desprinzi ușor de marginile formei de copt. Dai deoparte forma detașabilă, iar cu ajutorul unui cuțit cu lama mai lată, îl transferi ușor de pe fundul formei de copt pe o farfurie, trăgând ușor de foaia de copt pentru a o înlătura. Pare o operațiune dificilă, însă cu puțină atenție nu vei avea nicio problemă pentru că atât blatul, cât și crema și toppingul sunt bine legate după ce au stat la frigider.

Spor la prăjiturit!

コメント


bottom of page