top of page

Cheesecake de lamaie fara zahar


Daca iti place cheesecake-ul si gustul de lamaie, atunci e musai sa incerci reteta asta de cheesecake cu lamaie. E o reteta fara coacere, totul se prepara la rece, iar rezultatul e garantat.

Pe 8 martie este ziua Anastasiei si cum anul acesta am serbat-o acasa, m-am gandit sa pregatesc acest cheesecake pentru cei care nu vor dori tort, cu atat mai mult cu cat acest cheesecake este foarte racoritor si nu iti da senzatia aia de greutate pe care o ai dupa ce consumi anumite prajituri. Mai mult, poate fi dat si copiilor dupa varsta de 1 an.

Ingrediente
  • 200 gr biscuiti digestivi sau populari

  • 100 gr unt daca ii folosesti pe cei populari sau 80 gr daca ii folosesti pe cei digestivi

  • 250 gr smântână pentru frișcă neîndulcită

  • 300 gr iaurt de lamaie (Îl poți înlocui cu iaurt simplu și câteva picături esență de vanilie)

  • 200 gr cremă de brânză

  • 5 linguri de miere

  • 3 lamai

  • 2 portocale

  • 1 lg amidon

  • 10 gr agar agar / gelatină

Modul de preparare

Se tapeteaza o forma de tort, preferabil din cea detasabila ca sa poti face transferul pe platou la final, cu hartie de copt.


Se amesteca biscuitii pisati cu 120 grame unt topit si se pun in forma de copt. Personal am folosit biscuiti populari care sunt mai putin dulci. Daca nu ai un robot de bucatarie cu ajutorul caruia sa pisezi biscutii si in care sa adaugi ulterior untul, atunci pui biscuitii intr-o punga, preferabil cu inchidere, si ii pisezi cu un sucitor ca si cum ai intinde o foaie de placinta.


Dupa ce ai maruntit biscuitii, adaugi untul topit si omogenizezi bine. Se pune amestecul de biscuiti cu unt in forma de copt si se da la rece.


Dupa ce ai terminat cu biscuitii, te poti apuca de crema. Intr-un castron bați bine frișca bine, apoi adaugi crema de branza, iaurtul si 5 linguri de miere.

Intr-o craticioara se amesteca zeama de la o lamaie cu agar agarul si se pune la fiert, la foc mic, aproximativ 2 minute. Dupa ce iei craticioara de pe foc, amesteci usor pana se limpezeste putin, si o lasi la racit.


Dupa ce zeama de lamaie cu agar agar s-a racit, se amesteca cu crema si se pune peste biscuiti dupa care se da din nou la rece.


Toppingul se pregateste la cateva ore dupa ce biscuitii si crema au stat la frigider. Astfel, se storc 2 lamai si 2 portocale, iar zeama se pune intr-o craticioara. Se compleaza cu apa pana la 200 ml numai daca este nevoie si se adauga 1 lingura cu varf de amidon. Se pun pe foc, la foc mic, si se amesteca continuu pana se ingroasa. Se opreste focul si se amesteca pana devine lucioasa, transparenta. Se toarna peste crema, folosind o lingura mare pe dos, ca in imaginea de mai jos, si se intinde pe toata suprafata. Dupa ce ai adaugat si toppingul, bagi din nou cheesecakeul la frigider.


Inainte de a-l servi, il scoti din frigider si cu un cutit il desprinzi usor de marginile formei de copt. Dai deoparte forma detasabila, iar cu ajutorul unui cutit cu lama mai lata, il transferi usor de pe fundul formei de copt pe o farfurie, tragand usor de foaia de copt pentru a o inlatura. Pare o operatiune dificila, insa cu putina atentie, nu vei avea nicio problema pentru ca atat blatul, cat si crema si toppingul sunt bine legate dupa ce au stat la frigider.


Sper sa iti placa gustul acestui cheesecake, iar daca ai intrebari sau nelamuriri, nu ezita sa ma contactezi!

Comments


bottom of page