top of page

Ciorba de loboda


Odată cu venirea primăverii încep să apară și noi produse în piață precum spanac și lobodă. Îmi amintesc că atunci când am început diversificarea Anastasiei, îmi făcusem un tabel cu informații strânse din mai multe surse privind momentul când este recomandat să introduci anumite alimente in alimentația bebelușului. În ceea ce privește spanacul, loboda și alte verdețuri, acestea sunt recomandate începând cu vârsta de 9 luni, deși știu că, de exemplu în Australia, medicii pediatri recomandă spanacul undeva în jurul vârstei de 6 luni. Până la urmă important este să găsești acel preparat care să îi placă celui mic.


Revenind la lobodă, soțul meu este mare iubitor de ciorbă de lobodă, așa că am zis că e musai sa fac și eu, ba chiar să îi dau și Anastasiei care am observat că e foarte dornică să guste din ceea ce mănâncă tatăl ei. Astfel, am mers pe o reteta simplă, de la bunica Anastasie, ciorba fiind gata în mai puțin de o oră.


Dacă ajungi în piață sau ai chiar în grădină lobodă proaspătă, atunci recomand să urmezi această rețetă și să folosești borș proaspăt, pe care personal l-am introdus în alimentația Anastasiei undeva de la 8 luni pentru a îi putea oferi o alternativă la ciorbele dulci.

Ingrediente
  • 450 gr lobodă

  • 3 fire de ceapă verde

  • 1 legătură leuștean

  • 1 morcov ras mic

  • 1 lingură ulei

  • 300 ml borș proaspăt

  • Sare (opțional)

  • 1 ou

Modul de preparare

Cureți loboda și îndepărteși codițele groase, o speli bine și o lași puțin la scurs.

Speli ceapa și morcovul. Ceapa o tai rondele, iar morcovul îl dai pe răzătoarea mică.

Într-o oală de ciorbă pui la fiert 2,5 litri de apă.

Într-o tigaie pui o lingură de ulei, adaugi și ceapa și o lași cam 30 secunde, dupa care completezi cu 2 - 3 linguri de apă. Personal adaug apă ca să nu călesc în grăsime. Pun uleiul mai mult pentru gust.

După vreo 2 minute adaugi și morcovul ras și le călești împreună până ce se înmoaie puțin. Maxim 5 minute in total.


Le adaugi în apa în care fierbe împreună cu loboda tăiată fâșiuțe sau bucățele. Le lași să dea un clocot, timp în care fierbi separat borșul. Când atât ciorba, cât și borșul au dat în fiert. adaugi borșul peste cirobă.


Bați un ou bine și cu o furculiță adaugi fire subțiri de ou în ciorbă. Adaugi și leușteanul tocat, potrivești de sare (opțional), mai lași să fiarbă 2 minute din momentul în care ai adăugat leușteanul și oprești focul.


Se servește caldă, la temperatura camerei sau chiar rece de la frigider așa cum o preferă tatăl Anastasiei.


Poftă bună!

Comments


bottom of page