Ciorba de perisoare si ciorbele acre sunt unele dintre favoritele noastre. Anastasiei ii plac la fel de mult. Chiar daca nu ii puneam sare sau alte condimente puternice, borsul a fost nelipsit din ciorbe inca de la inceput.
Desi un preparat aparent simplu, personal mi-a fost destul de dificil sa gasesc acel echilibru intre legume si carne astfel incat sa aduca cat mai mult cu gustul ciorbei pregatite de mamele noastre. As mai adauga aici ca am incercat sa fac si numai din carne tocata de vita, insa cum nu adaug orez in perisoare, nici nu aducea cu gustul pe care mi-l amintesc din copilarie, asa ca prefer carne tocata de porc, amestec porc cu vita sau chiar carne tocata de pui sau curcan. De fapt, tine de gustul si alegerea personala a fiecaruia. Iti voi descrie mai jos modul meu de a pregati ciorba de perisoare.
Ingrediente
Pentru ciorba
4 litri apa rece
2 morcovi
2 cepe
telina (o bucata cat doua degete)
1 radacina de patrunjel
1 pastarnac
1 ardei
1 dovlecel mic (optional)
4 linguri suc de rosii/2 linguri bulion/3 rosii tocate
500 ml bors proaspat
Patrunjel
Leustean
Sare (optional)
1 ou (optional)
Pentru perisoare
500 gr carne tocata
1 ceapa mica
Patrunjel verde
1 ou
Piper
Boia de ardei dulce (optional)
Sare (optional)
Modul de preparare
Intr-o oala incapatoare pui la fiert 4 litri de apa.
Intre timp speli legumele, le toci bucatele de dimensiune potrivita (evit sa le fac foarte mici intrucat Anastasia mananca la pranz un singur fel si prefer sa fie o ciorba mai deasa, in care sa simta legumele). Daca pui si dovlecel, atunci il toci cubulete putin mai mari comparativ cu restul legumelor.
Cand apa incepe sa fiarba adaugi ceapa, morcovul, pastarnacul, radacina de patrunjel si telina.
Lasa sa fiarba aproximativ 20 minute, timp in care te ocupi de perisoare.
Intr-un castron pui carnea tocata, 1 ou, 1 ceapa mica tocata marunt, patrunjel verde tocat marunt, piper si, optional, sare si boia.
Omogenizezi bine, dupa care, cu mainile umede iei putin din compozitie si formezi perisoarele, mai mici sau mai mari, in functie de cum preferi, pana termini carnea.
Dupa ce au trecut cele 20 minute, timp in care au fiert legumele, adaugi perisoarele, ardeiul, rosiile, dovlecelul si sare (optional) si lasi la fiert pentru 10 minute de cand incepe sa clocoteasca. Recomand sa nu amesteci in ciorba intrucat poti sfarama perisoarele.
Intre timp fierbi separat borsul. Cand este gata fiert, il adaugi in ciorba si mai lasi sa fiarba pentru 5 - 10 minute. Daca nu vrei sa folosesti bors sau nu ai la dispozitie, poti acri ciorba cu zeama de lamaie atunci cand o servesti.
Dupa ce ai pus borsul, intr-un castron bati un ou cu furculita si il pui usor in ciorba pentru a forma acele zdrente de ou. Eu il pun tot cu furculita amestecand usor ca sa iasa cat mai subtiri.
Dupa ce adaugi borsul, toci patrunjel si leustean si le pui in ciorba. Trebuie sa mai dai inca un clocot din momentul in care pui verdeata.
Cand toate legumele sunt fierte, perisoarele se ridica la suprafata si ai mai dat un clocot de cand ai adaugat verdeata, poti opri focul.
Ciorba se serveste calda, cu smantana si/sau ardei iute pentru cei care doresc.
Pofta buna!
Comments