top of page

Galuste cu capsuni fara zahar


Deși a venit toamna, noi încă suntem cu gândul la vară, fapt ce se vede și în bucătăria noastră. Și cum mi-am amintit zilele trecute de galuștele cu prune pe care le făcea bunica mea, mai ales atunci când erau zile de post, le-am adaptat puțin și i-am pregătit Anastasiei cu căpșuni. A fost interesant pentru că am sunat și mama și mătușa tatălui, în absența bunicii, pentru a le ruga să îmi spună cum își amintesc ele că le făcea ea. Știu, uneori sunt nostalgică. :)

Trebuie să îți mărturisesc că se fac destul de ușor, sunt fără zahăr adăugat, și extrem de bune pentru mic dejun sau chiar gustare și se pot păstra mai multe zile în frigider, într-un recipient bine închis. Ceea ce îmi place și mai mult este faptul că le pot face simultan atât pentru Anastasia și pentru mine fără zahăr, cât și pentru adulții din jur care pot adăuga zahăr când le servesc, dacă doresc, fiind genul acela de preparat #babyfriendly potrivit chiar și pentru bebelusi după vârsta de 8 luni.

Ingrediente

Pentru 10 - 12 găluște, deși numărul diferă în funcție de dimensiunea lor

  • 450 cartofi fierți (3 cartofi medii)

  • 100 gr făină (folosesc de obicei făină 650 sau integrală)

  • 3 linguri pesmet

  • 2 lingurițe unt

  • 2 linguri fulgi de cocos

  • 1 pliculeț zahăr vanilat (opțional)

  • 2 lingurițe scorțișoară

  • 10 căpșuni

  • Un praf de sare (opțional)


Modul de preparare

Speli cartofii și îi pui la fiert cu tot cu coajă. Când sunt gata, îi lași puțin la răcit, după care îi cureți de coajă și îi dai pe răzătoare. Eu i-am cântărit Stiu că bunica îi dădea prin mașina de tocat, însă în absența ei, i-am dat pe răzătoare și au ieșit foarte bine.

Peste cartofii dați pe răzătoare, adaugi făina, 1 linguriță scorțioșoară, 1 lingură fulgi de cocos și un pliculeț zahăr vanilat și un praf de sare (opțional).

Se amestecă bine, iar apoi formezi un sul cu ajutorul foliei de bucătărie. Din sulul respectiv tai bucăți egale cu ajutorul unui cuțit astfel încât găluștele să aibă dimensiuni apropiate. O altă variantă ar fi să iei cu o lingură aluat din castron cât pentru o gălușcă, fără să fie nevoie să mai faci aluatul sul.

Până formezi găluștele, pui apă la fiert într-o oală încăpătoare.

Indiferent de metoda aleasă, după ce împarți aluatul în părți egale, pui în mijloc o căpsună pe care o îmbraci în aluat. Vei obține niște mingiuțe cu fruct la interior.

Când ai terminat de format găluștile, le adaugi la fiert în apă când aceasta dă în clocot. E musai să le pui ușor, ba chiar poți folosi o lingură. În prima fază se vor lăsa pe fundul oalei și se vor ridica în momentul când sunt fierte. Dacă le lași mai mult de 30 - 60 secunde să mai fiarbă din momentul în care se ridică la suprafață, este posibil să se sfărâme și să iasă fructul, așa că îti recomand să te miști foarte repede.

Imediat după ce ai pus găluștele la fiert, într-o tigaie pui untul în care tragi pesmetul și scorțișoară până devide ușor maroniu. Poți adăuga și zahăr vanilat dacă dorești ca să fie mai parfumate.

După ce scoți găluștele din apa în care au fiert cu ajutorul unui spumar, le scurgi și le dai prin amestecul cu pesmet. Le pui apoi pe o farfurie și le lași la răcit înainte de a le servi.

Dacă vrei, le poți da și prin zahăr, însă cum eu optez pentru o alimentație fără zahăr, am omis acest pas.

Găluștele se păstrează foarte bine în frigider, într-un recipient bine închis până la 3 zile.

Poftă bună!

Commentaires


bottom of page