top of page

Gogoși fără zahăr la cuptor



Am ieșit cu Anastasia la plimbare și a văzut o poză cu gogoși. În jur nicio gogoșărie, cu atât mai puțin din cele pentru copii. I-am explicat eu că e doar o poză, însă ea a tot insistat că vrea gogoși și m-a rugat să îi fac.

În aceste condiții, singura variantă a fost să mă gândesc la o variantă sănătoasă, fără zahăr brut și fără a le prăji. În plus, a fost o ocazie bună să mănânc și eu întrucât a trecut cel puțin un an de când mâncasem o gogoașă și nu pentru ca nu îmi plac. Asftel, rețeta de mai jos este adaptată și pentru cei mici începând vu vârsta de 1 an.


Ingrediente

Pentru aluat (aprox. 10 gogoși)

  • 100 ml lapte (de vacă, cu sau fără lactoză)

  • 60 gr unt la temperatura camerei (am folosit unul fără lactoză) sau 60 ml ulei

  • 1 ou

  • 260 gr făină (albă sau integrală)

  • 4 - 5 linguri sirop de arțar sau 50 gr zahăr de stevie

  • 7 gr drojdie pulbere

  • pudră de vanilie

  • coajă de lămâie


Pentru glazură:

  • 2 linguri pudră de roșcove (sau cacao)

  • 2 linguri sirop de arțar

  • 2 linguri ulei sau unt

  • 6 linguri lapte sau apă

Modul de preparare

Într-un castron adaugi laptele călduț, dar nu fierbinte, și drojdia. Amesteci și lași așa pentru 5 minute până ce se umflă puțin.


Într-un castron mai mare cerni făina. Adaugi laptele cu drojdia si amesteci ușor. Apoi continui să adaugi oul, siropul de arțar (sau zahărul de stevie), untul la temperatura camerei, pudra de vanilie șo coaja de lămâie.


Amesteci cu o furculiță, după care frămânți cu mâna pentru 10 - 15 minute până ce devine moale și omogen. Înainte de a frământa, îți recomand să te ungi pe mâini. Dacă aluatul e lipicios, mai adaugă puțină făină și continuă să frămânți.


La final formezi o bilă din aluat, o ungi cu ulei, o pui într-un castron și acoperi cu o folie. Lași aluatul la crescut, într-un loc cald, ferit de curent, până ce își dublează volumul.


Când aluatul a crescut suficient, pe masa de lucru sau pe o planșetă tapetată cu făină, întinzi aluatul cu sucitorul, cu o dimensiun de 1 cm grosime. Decupezi formele cu gura unui pahar mai mare, iar in interior decupezi cu un pahar mai mic sau chiar cu un capac.


Transferi gogosile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, le ungi cu puțin ulei și le lași la crescut până ce iși măresc volumul, aproximativ 15 - 30 minute.


Pornești cuptorul și îl setezi pe 160 grade, aer circulant (180 grade căldură sus jos).


Bagi tava în cuptorul preîncălzit și coci gogoșile pentru aproximativ 15 minute.


Le scoți din cuptor și le lași la răcit pe un grătar.


Între timp pregătești glazura. Adaugi într-o crăticioara toate ingrediente si pui pe foc miv. Amesteci până ce își schimbă consistența și se îngroașă.


Iei cratița de pe foc și fie ungi gogoșile cu ciocolată, fie scufunzi în glazură partea de deasupra. După aceea poți presăra pe deasupra nuci, alune, fistic, fulgi de cocos sau chiar bombonele colorate.


Se păstreaza 2 zile în frigider, într-un recipient bine închis.


Poftă bună!

1 Comment


foxy fox
foxy fox
Mar 08, 2023

Multumim pt retetele minunate! ❤️ laptele se poate inlocui cu lapte vegetal (alune de pad, migdale)?

Like
bottom of page