Acum ceva timp, pe vremea când încă nu o aveam pe Anastasia, vorbeam la telefon cu o colegă. Ea era în mașină cu fetița de aproape 3 ani care m-a impresionat. A vrut să vorbească cu mine la telefon, am întrebat-o ce face și ea mi-a răspuns "mănânc o gustare sănătoasă". Mi-a rămas cumva întipărit acel răspuns, așa că după ce am avut-o pe Anastasia, mi-am propus să îi ofer cât mai multe gustări sănătoase. Cum a venit vara și vede mulți copii în jurul ei mâncând inghețată, am început să îi prepar în casă, astfel încât să poată și ea mânca înghețată "ca fetițele mari".
Astfel, dacă vrei să prepari în casă o înghețată bună și sănătoasă, fără zahar adăugat, atunci îti recomand rețeta de mai jos. În funcție de fructele pe care le folosești și de cât de dulce o dorești, poți adăuga o cantitate mai mare de miere. Mierea are rostul de a o face mai cremoasă și de a nu face ace ca urmare a înghețului. Se pregătește foarte ușor și este potrivită pentru toată familia, inclusiv pentru copii începând cu vârsta de 1 an. Am testat mai multe rețete și combinații, așa că îti voi lăsa mai jos câteva variante.
Ingrediente
Pentru înghețata cu fructe:
1 banană
150 gr fructe (fructe de pădure / afine / zmeură / căpșuni / caise etc.)
200 gr mascarpone / iaurt grecesc 10%
Zeama de la jumătate de lămâie, având rolul de a intensifica gustul fructului
2 - 3 linguri miere (opțional)
Opțional poți adăuga: 6 curmale fără sâmburi pentru un gust de dulce mai intens, scorțișoară, 1 - 2 linguri fulgi de cocos sau chiar nuci si alune
Pentru înghețata cu pudră de roșcove (cacao):
3 banane
200 ml mascarpone / iaurt grecesc 10%
4 lg pudră de roșcove / cacao
2 - 3 linguri miere
Cateva frunze de mentă (opțional)
Opțional mai poți adăuga: 2 biscuiți de casă sau scorțișoară sau nuci/alune tocate sau măcinate sau chiar fulgi de cocos
Modul de preparare
Pentru oricare din variantele de mai sus, bananele pot fi atât congelate, cât și proaspete.
Dacă folosești un mixer vertical, atunci începe prin a mixa bananele până devin o pastă.
Adaugă în pasta de banane mascarpone sau iaurt grecesc și mixează din nou.
Când amestecul devine omogen, adaugă restul ingredientelor, în funcție de tipul înghețatei pe care o prepari, scorțișoara, mierea și pudra de roșcove (cacao) sau restul de fructe.
Dacă folosești un blender, atunci ai putea adăuga toate ingredientele odată, așa cum arată una dintre pozele de mai jos, iar la final să încorporezi cu spatula gem de fructe sau biscuiți mărunțiti sau gem de fructe fără zahăr.
Când amestecul este gata, toarnă inghețata în vasul în care o vei baga la congelator și las-o pentru cel puțin 4 - 5 ore.
Dacă timpul îți permite, după 2 ore stat in congelator, scoate recipientul și amestecă cu o lingură sau chiar mixează pentru 3 - 4 minute, după care bagă din nou la congelator. Astfel vei evita formarea de ace.
Înainte de servire, mută înghețata din congelator în frigider pentru 15-20 de minute.
De exemplu, în cea mai recentă pe care am preparat-o, după ce am obținut pasta de banane cu pudră de roșcove si iaurt grecesc, am adăugat miere, frunze de mentă și 5 caise proaspete. Am turnat amestecul obținut în recipientul în care urma să o bag la congelator și am pus pe deasupra gem de caise fără zahăr, câtiva fulgi de hrișcă și din nou pudră de roșcove și am incorporat cu ajutorul unei spatule astfel încât să le găsim în înghețată când o servim, fără a afecta cremozitatea. A ieșit extrem de bună!
O altă combinație care m-a surprins plăcut a fost de banane, nectarine si fulgi de cocos.
Totul ține de imaginația ta și ingredientele pe care le ai in casă așa că lasă imaginația să zboare pentru o vară cu momente de răsfăț și înghețată pe măsură!
Comments