top of page

Legume umplute



Personal, cand spun ardei umpluti, ma gandesc la gustul copilariei si la una dintre mancarurile pe care mi le pregateste mama chiar si acum. Recunosc, imi plac, dar nu ma incumet sa ii fac. Asa ca am gasit aceasta varianta de legume umplute cu carne, in care nu pun deloc orez ceea ce ma bucura pentru ca evit sa fac aceste asocieri atunci cand nu e musai, si cel mai important, e un preparat pe care il pot servi atat copiii, cat si adultii. Unde mai pui ca il poti pune pe masa si atunci cand vin prietenii in vizita.


Asadar, daca ai la dispozitie carne tocata, legume si chef de ceva bun, atunci e momentul sa incerci aceasta reteta. Timpul de preparare e relativ scazut si nu iti trebuie cine stie ce abilitati in ale bucatariei asa ca merge sigur si pentru incepatori. Unde mai pui ca daca folosesti carne tocata in casa (carne macra pe care o toci in casa pentru a te asigura ca nu are si alte bazaconii si nici nu e grasa) si nu adaugi sare sau condimente picante, e potrivita si pentru cei mici?! Recunosc ca eu pregatesc legumele, le insemnez cu o scobitoare pe cele care vor fi ale Anastasiei, iar in umplutura pun sare si condimente picante la final, dupa ce am umplut deja legumele ei. :)


Ingrediente
  • 3 dovlecei,

  • 3 ardei rosii

  • 2 -3 vinete

  • 300 gr carne tocata

  • 100 gr mozzarella

  • cateva rosii cherry (optional)

  • parmezan (optional)

  • piper

  • oregano

  • busuioc

  • sare (optional)


Modul de preparare

Se spala legumele, insa fara a le curata de coaja, si se taie pe lungime in jumatate.


Dovleceii si vinetele se scobesc in interior, cu ajutorul unei lingurite sau al unui cutit, astfel incat sa ramana de jur imprejur o grosime de 0.5 - 1 cm, similar cu aspectul pe care il are dovleacul placintar sau pepenele galben dupa ce sunt scoase semintele din interior. Atentie, nu arunca pulpa pe care o vei scoate din interiorul legumelor.


Se porneste cuptorul si se seteaza la 180 grade, pe programul cu ventilatie sau la foc mediu.


Se pune foaie de copt in tava in care urmeaza sa le bagi la cuptor, dupa care pui legumele curatate mai sus. Ardeii se taie pe lungime, se curata de seminte si se pun si ei in tava, alaturi de dovlecei si vinete.


Se fac mici crestaturi cu cutitul in interiorul legumelor si se sareaza (pas optional). Personal, nu pun sare peste legumele pe care urmeaza sa le manance Anastasia. Ca si in alte situatii, le insemnez cu o scobitoare pentru a le distinge usor.


Intr-o tigaie aderenta se pune o lingura de ulei si se adauga carnea tocata. Cand s-a albit putin, se adauga pulpa de dovlecel si vinete (acea parte pe care ai scos-o din mijlocul lor si recomandam sa nu o arunci) tocata in bucati mici, se pun condimente si se mai lasa pe foc pana se evapora apa pe care si-o lasa legumele si carnea. Cand si legumele s-au inmuiat, se opreste focul si se adauga piper, busuioc, oregano si sare (optional). Se rade mozzarella si se adauga si ea peste amestecul din carne si legume si se omogenizeaza. Personal, adaug sare numai dupa ce i-am umplut legumele Anastasiei. :)


Cu amestecul astfel obtinut, se umple dovleceii, vinetele si ardeii. Pe deasupra se pun rosii cherry taiate in doua si putin oregano si busuioc.


Se baga in cuptor si se lasa aproximativ 25 minute. Cand mai sunt numai 5 minute, adaugi parmezanul si/sau mozarrella si mai lasi putin la cuptor sa se topeasca. Cand branza s-a topit, le poti scoate din cuptor. Se pot servi imediat.


Pentru mine, este unul dintre preparatele preferate, pentru ca se fac usor, cu orice tip de carne tocata (curcan, pui, porc, vita sau amestec) si pot fi consumate de catre toti, inclusiv de catre sotul meu care nu mananca de obicei preparate pe baza de carne tocata. Din fericire aceste legume le-a mancat mereu cu placere, preferatele lui fiind cele cu vinete ca pulpa e putin mai consistenta comparativ cu cea a dovleceilor.

Comments


bottom of page