top of page

Mini cheesecake fara zahar


Când vine vorba de prăjituri, dar mai ales prăjituri pe care să fie pe gustul tuturor celor din casă, în special al tatălui Anastasiei care nu e mare consumator de dulciuri, atunci mă gândesc la cheesecake, fiind una dintre puținele prăjituri care îi plac. Și nu orice cheesecake, ci cel pregătit la rece care este cremos, gustos și răcoros în același timp. În plus, de această dată am decis să pergătesc mini prăjituri numai bune pentru momentele când vrei să îi surprinzi pe cei dragi.


De cele mai multe ori aleg să pregătesc acest tip de cheesecake cu fulgi de ovăz pentru că, așa cum te-am obișnuit, caut ingrediente fără zahăr brut adăugat întrucât nici în prăjituri nu folosesc zahăr procesat, ci alți îndulcitori naturali care sunt #babyfriendly. Cum mi-am amintit de biscuiții Dita de la RoStar pe care care îi știu de foare multă vreme ca fiind una dintre cele foarte puține variante disponibile pe piață de biscuiți fără zahăr, am zis că e momentul să îi testez și în prăjituri pentru că uneori vreau ceva diferit și nu am mereu timp să pregătesc în casă biscuiți digestivi.

De ce biscuiți fără zahăr? Pentru că mi-am dorit să fie acel tip de desert prietenos și cu cei mici, începând cu vârsta de 24 luni pentru ca aceștia conțin sare. Altfel, pentru bebeluși mai mici poți folosi fulgi de ovăz în locul biscuiților.

Ingrediente

În funcție de dimensiunea formelor folosite, cantitatea este pentru 15 - 24 prăjituri individuale. Altfel, poți folosi o singură formă de 24 cm și vei avea un cheesecake sub formă de tort, similar cu cel cu zmeură.


Pentru blat

  • 250 gr biscuiți Dita / fulgi de ovăz

  • 150 gr unt nesărat topit

  • 100 gr lapte de vacă

  • 8 linguri de miere (zahăr pudră)

  • 1 linguriță de scorțișoară

  • 2 linguri pudră de roșcove/cacao

Pentru cremă

  • 250 gr mascarpone

  • 200 gr smântână pentru frișcă neîndulcită

  • 300 gr iaurt grecesc sau un iaurt mai gras

  • pudră vanilie (zahăr vanilat)

  • 6 linguri miere

  • 20 gr gelatină

  • 150 ml apă

Pentru topping

  • 100 - 200 gr fructe proaspete la alegere, pe care le vei presăra deasupra cremei

  • scorțișoară (opțional)

SAU

  • Topping pregătit din 200 gr fructe proaspete sau congelate, 1 lingură cu vârf cu amidon, 1 praf de vanilie, 100 ml apă

Modul de preparare

În funcție de cum decizi să îl pregătești (porții individuale sau unul mare), pregătești formele. În acest caz am folosit tavă de brioșe în care am pus hârtie de copt, din cele individuale folosite pentru brioșe și prăjituri.


Într-un robot cu lama în S pui biscuiți, untul topit, mierea, laptele, pudra de roșcove și scorțișoara și mixezi bine până vei obține un amestec omogen.

În lipsa robotului de bucătărie, poți pune biscuiții într-o pungă, preferabil cu închidere, și îi pisezi cu un sucitor ca și cum ai întinde o foaie de plăcintă. După ce ai mărunțit biscuiții, îi adaugi într-un castron și îi amesteci cu restul ingredientelor pentru blat.


Ulterior pui în fiecare formă o lingură generoasă de aluat și nivelezi. După ce ai pus toată cantitatea în forme, bagi tava la rece și pregătești crema.


Cele 20 grame de gelatină le pui la înmuiat, într-o crăticioară, în 150 ml apă.

Într-un castron bați smântâna pentru frișcă și apoi adaugi brânza mascarpone, iaurtul, pudra de vanilie și mierea.

După ce ai terminat de pregătit crema, topești gelatina la bain marie.

Atenție: Fierberea gelatinei îi distruge proprietățile așa că e musai să lași pe foc numai până ce se topește.


Când gelatina s-a topit, iei de pe foc și adaugi peste crema pregătită anterior, omogenizând bine. Apoi, cu o lingură, pui cremă în fiecare dintre formele cu blat care au stat la frigider, nivelând ușor.


Dacă vei folosi pentru decor fructe proaspete și nu topping, atunci după ce ai pus crema în forme, presari fructe proaspete și apoi dai la rece, în frigider, pentru minim 6 ore.


Dacă vei folosi topping de fructe, atunci bagi tava la rece imediat după ce ai pus crema, iar toppingul îl pregătești după 3 - 4 ore după ce biscuiții și crema au stat la frigider. Astfel, într-o crăticioară amesteci 150 ml apă cu 200 grame fructe și 1 lingură cu vârf de amidon. Le pui pe foc, la foc mic, și amesteci continuu până se îngroașă. Oprești focul și amesteci până devine lucioasă, ușor transparentă. Torni toppingul peste cremă, folosind o lingură și întinzi pe toată suprafața. După ce ai adăugat și toppingul, bagi din nou prăjiturile la frigider.


Înainte de a-l servi, îl scoți din frigider și desprinzi prăjiturile din tavă. Le poți pune pe platou cu tot cu hîrtiuțele, urmând ca fiecare să le desfacă atunci când le va servi.


Spor la prăjiturit!

Comments


bottom of page