top of page

Mucenici moldovenesti fara zahar


Încă de săptămâna trecută mi-am propus să fac mucenici #babyfriendly, însă prinsă fiind cu diverse, am tot amânat momentul. Azi însă le-a venit rândul, fiind ziua celor 40 de mucenici și amintindu-mi cu drag de copilărie, de bunici și de mucenicii pe care îi făcea fiecare dintre cele două bunici ale mele.


De această dată am optat pentru mucenici moldovenești, fără zahăr, îndulciți cu miere și sirop de arțar, fără lapte sau ouă, fiind astfel potriviți pentru bebeluși începând cu vârsta de 12 luni, inclusiv pentru cei care au intoleranță la lactoză.

Ingrediente

Pentru 20 mucenici

  • 1 kg făină, preferabil din cea pentru cozonac

  • 75 gr unt vegan / unt cocos

  • 6 linguri ulei

  • 450 ml apă

  • 15 gr drojdie uscată (2 pliculețe)/40 gr drojdie proaspătă

  • 1 linguriță zahăr/ 1 linguriță sirop arțar

  • 6 linguri sirop de arțar pentru aluat, plus 1 lingură pentru sirop

  • 6 linguri miere pentru aluat, plus alte 3linguri pentru uns mucenicii la final

  • coajă rasă de lămâie

  • un praf pudră vanilie

  • nucă măcinată

Modul de preparare

Începi prin a adăuga într-un castronel drojdia, o linguriță zahăr (sau sirop arțar) și 50 ml apă călduță, dar nu fierbinte. Omogenizezi și lași deoparte pentru 10 -15 minute până ce amestecul își mărește volumul și drojdia se activează.


Separat, topești untul, adăugi uleiul, omogenizezi și lăși să se răcească.


Într-un alt castron amesteci 6 linguri de miere cu 6 linguri de sirop de arțar, pudra de vanilie și coaja de lămâie.


Într-un castron încăpător sau chiar o cratiță mai mare cerni făina, îi faci o gaură în mijloc și adaugi amestecul cu drojdie după ce s-a activat si amesteci ușor. Apoi începi să frămânți adăugând pe rând restul de apă călduță, amestecul de sirop de arțar și miere și untul topit.


Frămânți aluatul până ce nu se mai lipește de mâini, apoi formezi o bilă, ungi bila din aluat cu ulei de toate părțile pentru a nu se lipi ulterior de vas, acoperi cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară și îl lași la crescut, la loc călduț și ferit de curent, până ce își dublează volumul.


După ce a crescut, pui aluatul pe planșa de lucru / masa unsă și frămânți până ce scoți bulele de aer (2 - 3 minute). Împarți aluatul în 20 bucăți egale. Din fiecare bucățică de aluat fai un rulou lung pe care îl tai în două, răsucești cele două rulouri, formezi un cerc pe care apoi îl așezi, în tava tapetată cu hârtie de copt, în formă de opt.

Formezi toți mucenicii și îi lași din nou să crească în tavă pentru 20 - 30 minute. Eu i-am pus în două tăvi pentru că altfel nu aveau loc.


Îi ungi cu un sirop din o lingură sirop arțar și patru de apă și apoi bagi tava în cuptorul preîncălzit la 160 -170 grade și îi coci pentru aproximativ 30 minute, până ce capătă o culoare maronie.


Îi scoți din cuptor, îi ungi cu miere și presari nucă măcinată.

Suplimentar, îi poți însiropa într-un amestec de apă (o cană) cu sirop de arțar (2 linguri), prin scufundarea lor pentru 10 - 20 secunde cu partea de jos.


Spor la copt!

Comments


bottom of page