top of page

Orez cu lapte, fructe si nuci, fara zahar


Cand Anastasia a inceput diversificarea si avea trei mese solide pe zi, la recomandarea pediatrului, una dintre optiuni erau pastele cu lapte asa ca, o data la 2 - 3 saptamani, pregatesc pentru cina paste sau orez cu lapte, fara zahar.


Orezul cu lapte mi se parea initial greu de pregatit pentru ca uneori iesea prea uscat. Odata ce am potrivit cantitatile, il pregatesc cu mare usurinta.

Este un preparat pe care il poti pregati cu lapte de vaca sau vegetal (lapte de cocos sau migdale, neindulcit), in mai putin de o ora. Daca alegi sa il indulcesti la final, dupa ce opresti focul, poate fi oferit inclusiv bebelusilor la inceputul diversificarii, dupa ce ai introdus lactatele, banana si orezul.


Personal, in functie de ceea ce am in casa, pun sirop de artar sau agave sau miere sau banana. Ce imi place este ca adaugand dulcele la final, il pregatesc simultan pentru toti trei. testand, am observat ca adaugarea dulcelui la final imi permite sa pregatesc simultan pentru toti trei. Bineinteles ca iubitorii de zahar brut il pot folosi pe acesta, in timp ce pentru bebe poti pune numai banana si scortisoara si sa pasezi dupa pregatire daca este in primele saptamani de diversificare. #rice #milkrice #fruits #banana #cinnamon #dinner #breakfast #familyfriendly #babyfriendly

Ingrediente

Pentru 3 portii

1 cana de orez (preferabil cu bob lung sau rotund, nu basmati)

1 cana de apa

4 cani de lapte (de vaca sau vegetal)

scortisoara

2 banane / 7 - 8 linguri sirop artar / 5 - 6 linguri de miere

1 praf de sare (optional)

fructe (orice fel, optional)

2 - 3 linguri nuca (macinata sau tocata)



Modul de preparare

Speli orezul in apa rece.


Intr-o oala incapatoare, preferabil cu fundul dublu se adauga o cana cu apa si un praf de sare (optional) si pui pe aragaz, la foc mediu.


Se adauga orezul spalat, amestecand putin sa nu se lipeasca.


Cand amestecul de apa si orez incepe sa fiarba, adaugi o cana cu lapte.


Lasi focul putin mai mic si amesteci din cand in cand sa nu se lipeasca.


Cand cantitatea de lichid scade, adaugi inca o cana cu lapte, omogenizezi si amesteci din cand in cand.


Continui in acest fel pana ce adaugi toate cele 4 cani de lapte, amestecand spre final putin mai des.


Cand lichidul s-a absorbit si orezul este fiert, opresti focul. Nu este necesar sa lasi sa se absoarba tot laptele intrucat dupa ce opresti focul, orezul mai trage din cantitatea de lichid.


Dupa ce il iei de pe foc, daca alegi sa indulcesti tot orezul la fel, atunci adaugi direct in oala dulcele pe care l-ai ales dintre banana, sirop de artar sau miere. Dupa aceea pui in castron/ farfurie pentru fiecare si adaugi scortisoara si fructe dupa gustul fiecaruia.


Daca, de exemplu, pentru bebe indulcesti cu banana, pentru tine cu sirop si pentru tati cu miere, atunci pui orezul pentru fiecare in castron/farfurie si adaugi ulterior, dupa gust, dulcele, fructele, nucile tocate sau macinate si scortisoara.


Noi variem destul de mult pe tema asta si nu ne plictisim niciodata! Sper sa descoperi si tu combinatii interesante care sa fie pe placul vostru!


Pofta buna!




Comments


bottom of page