top of page

Placinta rustica cu prune si telemea


În ultimele două săptămâni am stat destul de puțin pe acasă așa că am gătit mai puțin ca de obicei și mi se făcuse dor. Da, mă relaxează și îmi place să gătesc, mai ales când știu că Anastasia mănâncă cu plăcere. Revenind, cum am ajuns acasă și am găsit puțin timp liber, am făcut o plăcintă rustică cu prune și telemea, cunoscută în bucătăria franțuzească sub denumirea de galette. Poate ți se pare ciudată combinația, însâ mai aveam în frigider căteva cuburi de telemea #Delaco așă că m-am gândit că o #MareBrânză merită un preparat pe măsură, combinațiile de acest gen fiind cele în care Anastasia acceptă telemeaua, la cei 2 ani și 5 luni ai ei pentru că, până de curând, am ținut-o departe de tot ceea ce înseamnă alimente și preparate cu sare adăugată, iar acum încerc să o obișbuiesc cu gusturi noi.

Revenind, plăcinta cu prune și telemea se face foarte ușor, mai ales dacă ai telemeaua deja cubulețe cum este cea pe care am folosit-o eu. Sunt mare fan al mozzarellei de la Delaco pe care o folosesc de când Anastasia avea 1 an, iar de curând am descoperit și telemeaua Delaco, pe care o adaug în diverse preparate, grație provocării lor #DelacoHomeChefs. Așa cum poate ai observat, gătesc preparate #familyfirendly, dar și #babyfriendly în același timp așa că pentru copiii mai mici de 2 ani, începând cu vârsta de 12 luni, poți înlocui telemeaua din rețetă cu mozzarella.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 200 gr făina (am folosit făină 650)

  • 100 gr unt

  • 30 - 50 ml apă

  • 1 praf sare (opțional)

  • 1 plic zahăr vanilat (opțional)

  • 1 ou pentru uns plăcinta

Pentru umplutură:

  • 700 gr prune

  • 200 gr telemea de vacă

  • 1/2 linguriță ghimbir

  • 3 linguri amidon/făină

  • 1 linguriță cu vârf de scorțișoară

  • busuioc

Modul de preparare

Adaugă într-un robot de bucătărie făina, untul rece, tăiat cubulețe, și, opțional, praful de sare și zahărul vanilat și amesteci până ajunge la consistența pesmetului. În lipsa robotului de bucătărie, adaugă untul, făina și sarea (opțional) într-un castron și presează bucățile de unt între degete încorporănd ușor făina până ce ajunge la consistența pesmetului.

Indiferent dacă folosești sau nu robotul de bucătărie, după ce frămânțî, adaugi apa rece și continui să frămânți până ce aluatul de omogenizează. Formezi o bilă din aluat, acoperi cu folie alimentară și bagi în frigider până ce pregătești umplutura.


Pornești cuptorul și îl setezi la 180 grade sau foc mediu.


Speli prunele, le scoți sămburii, le tai în patru sau le lași așa pe din două, și le adaugi într-un bol. Adaugi peste prune ghimbirul, scorțișoara, amidonul și cubulețele de brânza telemea și amesteci.


Scoți aluatul din frigider și îl pui pe hârtie de copt. Cu ajutorul unui sucitor, întinzi o foaie cât mai subțire, direct pe foaia de copt, și de preferabil într-o formă relativ rotundă sau ovală.


În mijlocul foi formate din aluat, torni umplutura și o intinzi pe toată suprafața, lăsând de jur împrejur o margine de 3-4 centimetrii. Opțional, presari busuioc proaspăt sau uscat. Ridici marginea de aluat peste compoziție, iar apoi transferi plăcinta cu tot cu foaia de copt în tava în care o vei coace. Important este ca marginile să acopere puțin umplutura de jur împrejur, însă nu e necesar să fie perfectă pentru că asta este frumusețea acestei plăcinte rustice.


Într-un castronel bați oul și apoi ungi plăcinta cu o pensulă astfel încât, atunci când va fi gata, să aibă o culoare rumenă. După ce ai uns plăcinta, o bagi în cuptorul preîncălzit pentru 30 minute până ce capată acea culoare rumenă frumoasă. O scoți din cuptor și o lași să se răcească bine înainte de a o servi. Vei avea o plăcintă cu un aluat fraged și o umplutură ușor zemoasă, în funcție de cât de zemoase sunt și prunele.


Spor la prăjiturit!

Commentaires


bottom of page