top of page

Idei gustoase si sanatoase pentru copii si parinti

  • Gusturile Anastasiei on Facebook

Prajitura Tosca aka praji praji cu mac


În copilărie, în weekenduri sau cu ocazia diverselor aniversări, mama făcea prăjituri și torturi în casă. Pe măsură ce am crescut, prăjiturile s-au rărit pentru că noi ii recomandam să evite să facă pentru că sunt bune tare și nu ne putem abține să nu mâncăm. Cu toate acestea, în ultima perioadă, face de Paște și Crăciun sau cu diverse ocazii, această prăjitură pe care de ani buni eu o numesc prăji prăji cu mac. În plus, este și prima prăjitură pe care am făcut-o singură, după rețeta mamei, și a și ieșit cum trebuie. Aseară, pentru că mi-am amintit de ea și am vrut să fac o surpriză unor doamne extrem de drăguțe, am facut-o din nou.

Astfel, dacă vrei să pregătești o prăjitură pentru tine sau pentru cei dragi, care conține foarte puțină făina, atunci îți recomand cu drag să îi dai o șansa acestei rețete. În plus, zahărul din rețetă poate fi înlocuit cu sirop de arțar sau miere care au un indice glicemic mai scăzut comparativ cu cel al zăhărului astfel încât să poată fi consumată și de către copiii mai mici si persoanele cu diverse afecțiuni cărora nu li se recomandă consumul de zahăr. Personal, ca să îi pot da și Anastasiei, iar asta după ce a împlinit 2 ani, optez pentru versiunea cu sirop de arțar sau miere și chiar folosirea pudrei de roșcove în loc de cacao, aceasta fiind varianta pentru copii începând cu vârsta de 1 - 2 ani.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 8 albușuri

  • 3/4 cană sirop arțar / 200 gr miere / 200 gr zahăr brun sau chiar 1 - 2 banane coapte

  • 100 gr nucă de cocos

  • 100 gr mac

  • 2 - 3 linguri făina

  • 1 plic praf de copt

  • 1 plic zahăr vanilat (opțional)

  • un vârf de sare

  • 20 biscuiți populari sau 2 pachete biscuiți tip petit beurre (cantitata depinde de dimensiunea tăvii)

Pentru cremă:

  • 8 gălbenușuri

  • 3/4 cană sirop arțar / 170 gr miere / 170 gr zahăr brun

  • 300 ml lapte

  • 3 linguri amidon sau făină - amidonul îi conferă o textură mai fină, însă la fel de bine poți folosi și făină

  • 1 pachet unt

  • 1 plic zahăr vanilat (opțional)

Pentru glazură:

  • 3 linguri cacao (pudră de roșcove)

  • 3 linguri ulei de cocos (ulei de măsline sau floarea soarelui)

  • 9 linguri apă

  • 4 linguri sirop arțar / 6 linguri miere / 6 linguri zahăr

Modul de preparare

Blat:

Porneți cuptorul și îl setezi la 170 grade sau foc mic și tapetezi o tavă cu hârtie de copt după care pregătești blatul.


Separi albușurile de gălbenușuri și bați spumă albușurile cu un vârf de sare, după care adaugi treptat siropul de arțar / mierea/ zahărul. Dacă folosești sirop sau miere, nu mai amesteca cu mixerul, si ușor cu o spatulă. Mixerul se folosește în această etapă numai dacă folosești zahăr.


După ce ai adăugat și dulcele, încorporează cu ajutorul unei spatule sau al unei linguri de lemn, amestecând ușor, macul, nuca de cocos, zahărul vanilat și 2 - 3 linguri făină.


Torni compoziția astfel obținută în tavă și bagi în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25 - 30 minute, până ce trece testul scobitorii (când încerci blatul cu scobitoarea, aceasta rămâne curată când o scoțî; daca pe ia se ia compoziție sau e lipiciosă, blatul nu este făcut). Îl scoți din cuptor și îl lași la răcit.


Crema se pregătește când blatul este aproape răcit pentru că va trebui să o pui peste blat când încă este călduță pentru că se întărește destul de repede.


Pentru cremă, adaugi într-o cratiță, preferabil din cea cu fundul dublu, gălbenușurile, siropul de arțar (mierea sau zahărul), amidonul (făina), laptele și zahărul vanilat., Amesteci și pui pe foc, amestecând continuu până ce crema ajunge la punctul de fierbere și se îngroașă. După ce a fiert, o iei de pe foc. Tai untul în cubulețe mai mici și îl adaugi peste crema caldă și amesteci pâna ce untul se topește.


Acum că blatul s-a mai răcit, dezlipește, cu grijă pentru că blatul e fragil, foaia de copt și pune-l înapoi în tavă. Adaugă peste el crema călduță și întinde uniform cu o spatulă sau o lingură. După ce ai adaugat crema, pune pe deasupra biscuiții, unul lângă celălalt.


Dacă ai ajuns până aici, mai ai de pregătit glazura și ai terminat. Pentru glazură, pune cacao (pudră de roșcove),dulcele, uleiul și apa într-o crăticioară și pune pe foc. Amestecă din când în când până ce ajunge la punctul de fierbere și se îngroașă puțin. Iei crăticioara de pe foc și torni glauza peste biscuiții pe care deja i-ai pus peste cremă. Dacă ai folosit o tavă mai mare și vrei ca stratul de glazură să fie mai generos, poți dubla cantitățile pentru glazură.


La final, după ce ai turnat glazura, poți orna prăjitura cu fulgi de cocos, alune măcinate, fistic măcinat, diverse bomboane speciale pentru ornat sau chiar ciocolată rasă. Alegerea este a ta!


Spor la prăjiturit!

Te invit sa pastram legatura

Aboneaza-te pentru a primi retete delicioase

Multumesc ca ai completat formularul!

©2020 by Mirabela Pop. Proudly created with Wix.com

bottom of page