Toamna o asociez frecvent cu mirosul de nuci și scorțișoară care îmbie toată casa atunci când pregătești ceva bun pentru cei dragi. Și cum săptămâna trecută am cam tras chiulul de la gătit, zilele acestea mi-am propus să recuperez. Și cum nu e suficient doar să îți propui, ci și să acționezi, imediat ce am ajuns cu Anastasia acasă, i-am propus să facem împreună o prăjitură. A fost o adevărată provocare să salvez stafidele din mâinile ei, însă asta e altă poveste. Știu că de obicei caută tot felul de soluții pentru a "fura" câteva, așa că i-am dat și ei din start câteva pentru a mă asigura că îmi rămân suficiente pentru prăjitură.
Iar cum nucile și scorțișoara se potrivesc de minute cu merele, am făcut o prăjitură cu mere și nuci, cu ingrediente vegetale, numai bună pentru gustare sau pentru a face o surpriză celor dragi, ea fiind excelentă și pentru copii începând cu vârsta de 12 luni.
Ingrediente
Pentru blat:
2 căni făină fără gluten sau făina de grâu 650 dacă nu sunt restricții (350 gr)
100 gr stafide hidratate în 100 ml apă caldă sau 12 curmale
3 linguri sirop artar (opțional)
3 linguri pudră de roșcove (cacao pentru copii mai mari și adulți)
1/2 cană nuca măcinată sau tocată
1 plic praf de copt stins în zeamă de lămâie
1 linguriță bicarbonat stins în zeamă de lămâie
1/2 cană ulei de măsline/floarea soarelui
250 ml apa minerală
3 mere tăiate cubulețe sau 1 cană mere călite (200 gr)
Pentru glazură:
4 linguri pudră de roșcove (cacao)
2 linguri ulei
2 linguri sirop arțar
6 linguri apă
Modul de preparare
Într-un castron în care ai pus stafidele, adaugi 100 ml apă călduță și lași pentru 20 - 30 minute.
Într-un bol amesteci făina, pudra de roșcove, praful de copt, și nuca. Opțional, poți adăuga și un praf de sare.
Apoi adaugi uleiul, apa minerală, stafidele sau curmalele tocate și omogenizezi cu un tel.
Încorporezi merele călite sau tăiate cubulețe.
!!! Dacă nu ai mere călite, atunci iei 4 - 5 mere, le speli, le dai pe răzătoare și le pui într-o cratiță, împreună cu 2 - 3 cubulețe de unt (1 lingură) și o jumătate de căniță de apă. Pui cratița pe foc mic, amestecând din când în când, până ce merele se inmoaie și iși schimbă culoarea. Poți adăuga și o linguriță de scorțișoară. Le lași puțin la răcit înainte de a le adăuga în compoziție.
Sau, la fel de bine poți folosi 3 mere pe care le tai cubulețe și pe care le încorporezi în compoziție. Am facut rețeta în ambele moduri.
După ce ai încorporat și merele, torni compoziția într-o tavă tapetată cu hărtie de copt. Coci la 170 grade sau foc mediu până suprafața prăjiturii, la atingere, este ferma. Poți face și testul scobitorii. Cred ca eu am lăsat-o 30 -40 minute. Cănd e gata, scoți tava din cuptor și lași blatul să se răcească în tavă.
Pentru glazură adaugi toate ingredientele într-un vas, pui vasul pe foc și amesteci continuu până ce se îngroașă puțin. O iei de pe foc și o pui peste prăjitură cât încă este călduță. Deasupra poți presăra nucă.
După ce glazura s-a răcit, poți porționa prăjitura.
Spor la prăjiturit!
Comments