top of page

Salata de vinete


Dacă tot au apărut vinetele și am prins un moment în care Anastasia s-a jucat în curte, am dat drumul la grătar și am făcut câteva vinete. De obicei, le luam gata coapte de la bunicile Anastasiei, însa, am zis că merită să încerc să le pregătesc de la zero. Zis și făcut! In vreo 40 minute vinetele erau gata coapte, numai bune pentru salată.

Astfel, fie că ai vinete gata coapte și congelate, fie că le pregătesti de la zero, salata de vinete este potrivită în orice moment al anului. Mai mult, pentru mine a fost mereu o opțiune pentru mic dejunul sau cina Anastasiei și a noastră implicit, alături de legume proaspete și chiar brânză pentru că i-am dat prima dată să mănânce salată de vinete undeva pe la vârsta de 8 luni.

Ingrediente
  • 3 vinete proaspete

  • 2 linguri ulei de măsline (ulei de porumb sau floarea soarelui)

  • 1 fir ceapă verde (1/4 ceapă albă sau roșie)

  • sare (opțional)

  • 1 lingură mix semințe (opțional)

Modul de preparare

Speli vinetele și le coci în cuptor la 180 grade sau pe grătar, cu mențiunea că se rotesc astfel încât să se facă pe toate părțile. Vinetele sunt coapte atunci când le-ai rotit pe toata părțile si se înmoaie, ba chiar pot crăpa puțin.


Le lași să se răcească, le decojești și le lași la scurs pentru cel puțin 30 - 60 minute. Le scurgi zeama pe care și-o lasă și le toci cât mai mic, de preferat cu tocator de lemn sau un cuțit ceramic pentru ca nu se oxida.


Le pui într-un castron, adaugi 2 linguri de ulei de măsline și le amesteci bine cu o lingură de lemnt pentru 4-5 minute.


Adaugi ceapă verde și eventual sare, le mai amesteci puțin și le poți servi.

Trebuie să mărturisesc că atunci când Anastasia era mai mică, după ce adăugam ulei si ceapă și le frecam bine, opream într-un recipient pentru Anastasia, iar sare puneam numai în cantitatea rămasă pentru noi.


De obicei le servim cu roșii sau ardei copți, alături de pâine prăjită sau pâine cu semințe, cu sau fără o felie de brânză lângă. Deși a avut momente în care abia o convingeam să guste, acum îi plac extrem de mult și uneori vrea să guste din ele din momentul în care le toc, atât e de nerăbdătoare și pofticioasă. :)


Spor la copt și poftă bună!

Comments


bottom of page