top of page

Supa crema de linte cu rosii si usturoi



In weekend se intampla sa ne trezim mai tarziu, adica pe la 8, asta cand Anastasia doarme si nu vrea sa cante sau sa ii citesc povesti la 6.30 dimineata. Odata treziti, suntem putin mai "inceti", ne permitem un moment de relaxare si imediat vine ora pranzului asa ca, pe cat posibil, incerc sa am in vedere preparate rapide pentru pranzul de sambata. Pentru azi m-am gandit la o supa crema de linte pentru ca ei ii plac mult supele si ciorbele, mananca zilnic la cresa, insa cum sta acasa de vreo 3 saptamani, le cam duce dorul.


In acest context, m-am gandit ca azi sa pregatesc o supa crema de linte cu rosii pe care am mai facut-o si in trecut si din care mancat inclusiv pretentiosul casei, tatal Anastasiei. Mai mult, aceasta reteta de supa crema m-a salvat in multe momente.


Cand copilul incepe diversificarea, pediatrul iti indica o lista cu alimente pe care sa le introduci in fiecare etapa, dupa care te duci acasa si incepi sa te gandesti cum sa le pregatesti si ce retete ai putea avea in vedere, tinand cont de alimentele pe care deja le-ai introdus in alimentatia lui.


Lintea este o proteina vegetala foarte sanatoasa, recomandata a fi introdusa in alimentatia copiilor de la pe la 8 - 9 luni, moment in care se introduc leguminoasele, si este recomandat a se oferi inainte de naut, soia sau fasole boabe. Dintre toate sortimentele de linte, o prefer pe cea rosie, care de fapt e portocalie, pentru ca e mai usor digerabila comparativ cu cea verde sau maro si fierbe si mai repede, in aproximativ 15 - 20 minute.

Ingrediente
  • 250 gr linte

  • 3 cartofi

  • 2 morcovi

  • 1 ceapa

  • 1 radacina de patrunjel

  • 1 ardei gras

  • 1/2 cutie rosii in bulion sau 3 rosii proaspete

  • 3 linguri ulei de masline

  • 2 catei de usturoi

  • oregano

  • busuioc

  • piper

  • sare (optional)


Modul de preparare

Se spala lintea si se pune la inmuiat pentru 30-60 minute in apa rece. Iti recomand sa o pui intr-un castron incapator pentru ca prin hidratare isi mareste volumul. Inainte de a o adauga peste legume, spal-o din nou.


Cureti legumele, le speli si le tai in bucati potrivite. Pui in oala cartofii, morcovii, radacina de patrunjel, ceapa si ardeiul gras. Acoperi cu apa si pui pe aragaz la foc potrivit.


Dupa aproximativ 10 - 15 minute, adaugi lintea peste legumele care fierb. Completezi cu apa daca este nevoie si continui sa fierbi.


Dupa ce lintea a fiert aproximativ 10 minute de cand fierbe lintea, adaugi rosiile in bulion sau cuburile de rosie proaspata, oregano, busuioc, piper si sare (optional) si mai dai cateva clocote.


Cand toate legumele sunt fierte, opresti focul si lasi putin la racit.


Adaugi legumele in blender, uleiul de masline si putina zeama in care au fiert legumele si mixezi. Completezi cu apa in care au fiert pana ajunge la consistenta si cremozitatea dorite.


Se poate consuma calda sau la temperatura camerei, alaturi de crutoane pe care le poti pregati in casa daca nu ai altele la dispozitie.


Pentru crutoane ai nevoie de cateva felii dintr-o paine mai veche. Tai feliile in cubulete, le pui intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le stropesti cu ulei de masline, busuioc, oregano, piper si usturoi si le bagi in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 10 minute. In plus, cele care raman pot fi pastrate intr-un recipient bine inchis pentru mai mult timp.


Pofta buna!






Comentários


bottom of page