top of page

Supa crema de praz


De cele mai multe ori aleg pentru cina Anastasiei, cât și a noastră, supe creme sau diverse preparate pe bază de legume, cu sau fără brânză sau pește. Cum aceasta e perioada în care prazul e prezent in piețe și magazine, am profitat de ocazie să pregătesc o supă cremă de praz. Cu gustul ușor dulceag și consistența cremoasă, o face preparatul ideal pentru mesele în familie în serile friguroase de iarnă.


Sunt adepta preparatelor destul de simple, mai ales în timpul săptămânii când timpul dedicat gătitului este relativ redus, motiv pentru care m-am gândit la un mod de preparare cât mai simplu și mai rapid. Supa cremă de praz este foarte prietenoasă inclusiv cu bebelușii începând cu vârsta de 6 - 7 luni dacă legumele de călești în apă și uleiul de măsline îl adaugi la final, cînd mixezi legumele, acesta fiind recomandat bebelușilor din a treia săptămână de diversificare.

Ingrediente
  • 3 fire de praz

  • 3 cartofi

  • 1 păstârnac

  • 1 rădăcină de pătrunjel

  • 2 - 3 căței de usturoi

  • 2 - 3 linguri ulei de măsline / 30 gr unt

  • Piper

  • Cimbru

  • Sare (opțional)

  • 200 gr gălbiori sau ciuperci champignon


Modul de preparare

Cureți și speli legumele, după care le tai prazul, păstârnacul și prazul rondele, iar cartoii cubulețe.


Într-o oală cu fundul gros pui la călit prazul și usturoiul zdrobit în ulei și 2 linguri de apă, condimentezi cu cimbru, piper și, opțional, sare, amestecând din când în când până ce prazul se înmoaie.


Adaugi cartofii cuburi și cubulețele de păstârnac și pătrunjel și le călești și pe acestea pentru 5 minute adăugând 3 linguri de apă. După ce capătă puțină culoare, completezi cu aproximativ 2 litri de apă și lași legumele să fiarbă pentru alte 20 minute sau până ce cartoful și rădăcinoasele sunt bine fierte și furculița intră ușor în ele.


Oprești focul și transferi legumele într-un blender, fără însă a arunca apa. După ce mixezi bine legumele, adaugi din apa în care au fiert până ajungi la consistența doritî. Condimentezi cu piper și sare (opțional) după gust.


Eu am ales să o servesc cu ciuperci, iar de data aceasta am folosit gălbiori de la Terarium pe care îi aveam în congelator. Am tras gălbiorii la tigaie în puțin ulei de măsline, iar apoi am completat cu apă până ce s-au făcut. Cam 10 minute cu totul.


Bineînteles ca pofticioșii casei au adăugat și bacon și crutoane pe lândă ciuperci, chives și pătrunjel proaspăt. Iar dacă îți place parmezanul, pentru o explozie de gusturi, adăugă-l cu încredere direct în farfurie.

Poftă bună!

Comments


bottom of page