top of page

Sushi



Anastasia a primit de Crăciun noi cărți din colecția mini riki, cu povești cu copii din diverse țări, povești în care sunt menționate și obiceiuri, locuri sau mâncaruri specifice țării respective. În Grădina secretă a lui Akiko, Akiko mănâncă la un moment dat sushi maki pregătit de bunica ei. Două zile la rând i-am citit povestea și mă întreba ce este sushi maki? Până când mi-a spus că vrea și ea sushi maki așa că am considerat momentul ca fiind oportun pentru a testa un gust nou.


Cum la restaurantul din cartieri și nicila magazin nu am găsit sushi vegan sau cu pește preparat, am luat decizia să facem împreună fiind astfel și o oportunitate pentru a ne distra împreună. Pentru că am exclus din rețetă peștele crud, rețeta este potrivită și pentru copii.


Ingrediente
  • Foi nori pentru sushi (alge marine comestibile uscate)

  • 200 gr orez pentru sushi

  • 2 linguri otet pentru sushi

  • 3 linguri seminte de susan

  • Sare (opțional)

  • 1/2 morcov

  • 1/2 castravete

  • 1/2 avocado

  • 2 felii somon fume sau 1 bucata somon gătit

  • În plus, vei avea nevoie de folie alimentară și o planșetă din bambus pentru sushi sau o planșetă din silicon


Modul de preparare

Fierbi orezul conform indicațiilor de pe ambalaj, după care îl lași la răcit. Eu l-am fiert în 500 ml apă pentru aproximativ 10

minute până ce apa s-a absorbit integral.


Cât timp se răcește orezul, pregătești legumele și peș Speli legumele și le tai bețișoare. Dacă folosești pește gătit, atunci și pe aceasta îl tai tot așa. Personal am folosit somon fume ce care l-am tăiat fâșii.


După ce s-a răcit orezul, adaugi oțetul și susanul și omogenizezi. Pe planșeta de bambus sau de silicon, întinzi folie alimentară, apoi așezi prima foaie de nori.


Pe foaie, cu ajutorul unei linguri, preferabil de lemn, întinzi orezul in strat cât mai subțire, cu mențiunea că la unul din capete lași 2 cm din foaie goală, fără orez.


La capăt, peste orez, așezi câte un bețișor de legume și eventual peștele, fără a încărca excesiv pentru că altfel va fi dificil să rulezi.


Apoi rulezi foaia cât mai strâns, având grijă să nu prinzi și folia alimentară. Aceasta are rolul de a ajuta să nu se lipească foaia nori de planșa suport. Planșa te ajută să rulezi uniform. Când aproape ai terminat de rulat, capătul gol din foaie îl umezești cu puțină apă astfel încăt ruloul tău să se lipească la final.


Continui astfel până ce termini tot orezul. Din cantitatea de mai sus nouă ne-au ieșit 3 rulouri.


Când am terminat de rulat, le-am băgat la frigider pentru cel puțin 15 minute astfel încât ulterior să le pot tăia mai ușor. Cu un cuțit bine ascuțit am tăiat rondele cu grosimea de 1 - 1,5 cm, le-am așezat pe farfurie și le-am măncat cu sos de soia (Anastasia are acum 3 ani si 10 luni), iar eu am pus și puțin wasabi.


Pot spune că au ieșit chiar bune și cred că vom face din nou în perioada următoare!



Comments


bottom of page