top of page

Tocanita de curcan


Încă mai sunt roșii și ardei cu gust în piață și cum cel mai bine le stă în farfurie, am ales să începem săptămâna cu o mâncare de sezon pe care să o asociem cu o salată. Gătită in variantă #babyfriendly, adică fără prăjeală și condimente extrem de picante, a fost numai bună pentru masa de prânz, inclusiv pentru Anastasia care azi este acasă.

Cumva vremea de afară este la fix pentru că rezultatul final este chiar al unei mâncări de toamnă pe care să o savurezi la căldură după ce ai stat la aer, exact cum s-a întâmplat azi cu Anastasia care a fost afară la joacă cât am pregătit eu mâncarea, ca la întoarcere să o savureze pe nerăsuflate și să se bucure inclusiv de sosul pe care și l-au lăsat legumele. Pregătită astfel, mâncarea este potrivită și pentru bebeluși după 8 - 9 luni când deja încep să mănânce bucăți.

Ingrediente
  • 600 grame carne de curcan/pui (personal am folosit piept)

  • 1 lingură ulei (opțional)

  • 2 ardei kapia

  • 2 ardei grași

  • 4 cepe

  • 1/2 vânătă

  • 3 roșii

  • Piper

  • Busuioc

  • Oregano

  • Sare (opțional)

Modul de preparare

Speli carnea de curcan (pui) și o tai în cuburi mici, după care o pui într-o cratiță sau tigaie tip wok, împreună cu 2 linguri de apă și eventual 1 lingură ulei pentru gust și o condimentezi cu piper și sare (opțional). Eu aleg să nu prăjesc deloc carnea în ulei, cel mult adaug puțin în apă, strict pentru gust. Pui cratița pe foc și amesteci din când în când ca să nu se lipească.


Speli ceapa și o tai în bucăți mai mari, nu foarte mică. Când carnea s-a albit, adaugi ceapa, împreună cu o jumatate de cană de apă și continui să amesteci din când în când.


Între timp speli ardeiul (kapia și gras) și îl tai în bucățele mai mari, aproximativ de 1 cm, iar când ceapa s-a înmuiat puțin și și-a schimbat culoarea, adaugi ardeiul în cratiță. La fel procedezi și cu jumătatea de vânătă. După aceea amesteci și pui o cană de apă. După aproximativ 5 minute poți pune și un capac, dai focul la minim și amesteci din când în când.


Cam după aproximativ 20-30 minute, când apa s-a evaporat, adaugi roșiile în cratiță, pe care le-ai spălat și le-ai tăiat cuburi, jumătate de cană de apă, împreună cu busuioc și oregano, ierburi nelipsite din bucătăria mea, Anastasiei placându-i foarte mult. Acesta este momentul în care mai poți adăuga sare, asta daca vrei să pui și copilul este mai mare. În caz contrar, sarea o poți adăga direct în farfurie.


Acum că ai pus și roșiile, mai lași să fiarbă cu capac cam 10 minute, până ce se mai evaporă din lichid și roșiile se înmoaie. Pentru că am vrut să fie o mâncare cu puțin sos, am ales să o las mai mult pe foc până ce a mai scăzut, fără a fi necesar să adaug făina sau amidon așa cum făcea bunica mea. Asta însă depinde de la o bucătărie la alta și de gustul fiecăruia.


Când mâncarea a fost gata, am oprit focul și am servit-o caldă, cu salată verde și pâine. A mers minunat, Anastasiei i-a plăcut, iar după a căzut într-un somn dulce așa cum le stă bine copiilor mici.


Spor la gătit și zile frumoase de toamnă să ai!

2 comments

2 Comments


Mirabela Pop
Mirabela Pop
Oct 06, 2020

Multumesc si eu ca ati incercat-o! :)

Like

Simona Ela
Simona Ela
Oct 06, 2020

Inca o reteta trecuta in lista preferintelor noastre. Multumim! ❤️

Like
bottom of page