top of page

Tort babyfriendly cu mousse de ciocolata cu mure si vanilie


Anastasia a mai crescut puțin cum spune ea așa că acum provocările sunt mai mari în a păstra o alimentație corectă, mai ales în momentele în care participăm la diverse evenimente unde se servesc și deserturi. Îi explicăm de fiecare dată că noi alegem să mâncăm sănătos ceea ce înseamnă că evităm pe cât posibil preparatele cu zahăr nesănătos. Pentru că facem asta frecvent, ne-a intrat cumva în reflex să îi povestim de fiecare dată acest lucru și să îi aducem argumente.

În aceste condiții, ori de câte ori am ocazia, aleg să pregătesc dulciuri sănătoase atât pentru ea și copiii prezenți, dar și pentru adulți. Astfel, pentru cea mai recentă aniversare din familie am pregătit acest tort mousse, ușor și răcoritor, fără zahăr adăugat. Cu un gust extrem de bun și consistență potrivita, au fost adulți care nu și-au dat seama că este un tort făcut în casă, dar mai ales #babyfriendly. Având în vedere ingredientele pe care le-am ales pentru această rețetă, este potrivit inclusiv pentru bebeluși începând cu vârsta de 12 luni dacă deja ați introdus mierea în alimentația lor.

Ingrediente
  • 750 gr mascarpone

  • 450 gr iaurt grecesc

  • 600 gr cremă de brânză

  • 250 gr mure

  • 15 - 18 linguri de miere

  • 3 linguri pudră de roșcove (carob) / cacao

  • 1 lămâie

  • apă

  • 40 gr Agar agar /40 gr gelatină

  • extract de vanilie / esență de vanilie


Modul de preparare

Pregătești o formă de tort, din cea detașabilă. De această dată am folosit o formă cu diametrul de 28cm, însă dacă vrei să fie genul de tort înalt, atunci musai o formă mai mică.

Ai varianta să folosești fundul tăvii ca și platou suport sau, încă de la început, peste platoul pentru tort, pui marginea detașabilă a formei de copt și îl montezi direc pe platou, mousseul având o consistență mai groasă, nu va curge.


Pentru acest tort vei pregăti trei compoziții distincte cu mențiunea că eu am îmbinat mousseul de ciocolată cu cel de mure așa cum îti voi explica mai jos. Dacă însă vrei ca straturile să fie perfect distincte, atunci e musai ca după fiecare strat de mousse să bagi platoul în frigider pentru 10 - 15 minute până ce s-a întărit puțin.


De menționat și faptul că dacă vei face crema cu gelatină și nu cu agar agar, atunci e necesar să pui gelatina la înmuiat în puțină apă.

Primul mousse pregătit este cel de cacao sau carob, în funcție de ceea ce vrei să folosești. Pentru copiii sub 2 ani personal am ales sa folosesc de fiecare dată carob. Într-un castron bați 250 grame mascarpone cu mixerul, iar apoi adaugi 200 grame cremă de brânză, 150 grame iaurt, 5 - 6 linguri de miere și 3 linguri de pudră de roșcove (sau cacao). Lași crema la rece până pregătești agar agarul (gelatina). Într-o crăticioara amesteci 100 ml lichid cu 10 grame agar agar sau gelatina înmuiată si pui pe foc foarte mic, până se topește. Atentie: dacă folosești gelatină, fierberea acesteia îi distruge proprietățile așa că e musai să lași pe foc numai până ce se topește. Dacă folosești agar agar, atunci acesta trebuie adus la punctul de fierbere după care oprești focul. După ce iei crăticioara de pe foc, amesteci ușor până se limpezește, și lași amestecul să se răcească puțin, după care adaugi peste cremă și omogenizezi imediat cu ajutorul unei spatule. Atentie: E foarte important să amesteci imediat pentru că altfel se întărește gelatina în contact cu crema care e rece și nu vei mai putea omogeniza.

Adaugi astfel mousseul de cacao (pudră de roșcove) în forma de tort și bagi la rece.

Cât lași mousseul de cacao la rece, îl pregătești pe cel de mure după aceeași metodă. Într-un castron bați 250 grame mascarpone cu mixerul, iar apoi adaugi 200 grame cremă de brânză, 150 grame iaurt, 5 - 6 linguri de miere și murele. Poți păstra câteva mure și pentru ornat. Lași crema la rece până pregătești agar agarul (gelatina). La fel, într-o crăticioara amesteci 100 - 150 ml lichid cu 15 grame agar agar sau gelatina înmuiată si pui pe foc foarte mic, până se topește.

După ce iei crăticioara de pe foc, amesteci ușor până se limpezește, și lași amestecul să se răcească puțin, după care adaugi peste cremă și omogenizezi imediat cu ajutorul unei spatule.

Adaugi mousseul de mure peste cel de cacao (carob), nivelezi cu o spatulă și bagi din nou platoul la rece.


Așa cum îți spuneam la început, eu am vrut să amestec mousseul de cacao cu cel de mure așa că am pregătit mousseul simultan, în sensul că am amestecat mascarpone cu crema de brânză, iaurt și miere, după care am separat în două. În jumătate din cantitate adaugi pudră de roșcove sau cacao, iar în cealaltă jumătate murele. La final am pus în fiecare amestecul de agar agar (gelatină), după care le-am pus în forma de tort una după cealaltă, fără a lăsa mousseul de carob (cacao) să stea la cere înainte de a-l adăuga pe cel de mure. Îndiferent cum alegi să în asamblezi, gustul nu va fi influențat.


La final pregătești mousseul de vanilie după aceeași metodă. Într-un castron bați 250 grame mascarpone cu mixerul, iar apoi adaugi 200 grame cremă de brânză, 150 grame iaurt, 5 - 6 linguri de miere și extractul sau esența de vanilie. Lași crema la rece până pregătești agar agarul (sau gelatina). La fel, într-o crăticioara amesteci 100 - 150 ml lichid cu 10 grame agar agar sau gelatina înmuiată si pui pe foc foarte mic, până se topește.

După ce iei crăticioara de pe foc, amesteci ușor până se limpezește, și lași amestecul să se răcească puțin, după care adaugi peste cremă și omogenizezi imediat cu ajutorul unei spatule.

Adaugi mousseul de vanilie peste celelalte două care au stat deja la rece până în acest moment, și nivelezi cu o spatulă.


După ce ai pus și mousseul de vanilie, ornezi tortul. Eu am folosit de data aceasta câteva mure proaspete, merișoare, mentă, fulgi de migdale și o glazură de carob (cacao). Pentru glazura de carob (cacao), am amestecat 2 linguri de carob (cacao), cu 2 linguri de apă și 2 linguri de ulei sau 10 grame unt pe care le-am pus într-o crăticioară, pe foc mic. Am amestecat pănă ce untul s-a topit. Am omogenizat și am lăsat să se răcească înainte de a o pune peste tort. Însă glazura este strict opțională. La fel de bine poți folosi numai fructele pentru ornat.


După ce ai ornat tortul, îl bagi la rece pentru cel putin 4 - 5 ore. Înainte de a-l servi, îl scoți din frigider și cu un cuțit îl desprinzi ușor de marginile formei de copt, după care dai deoparte forma detașabilă. Pare ușor complicat din simplul fapt că pregătești mousseurile separat, însă îți spun sincer că este unul dintre cele mai ușoare și rapide torturi. :)

Spor la prăjiturit!

1 comment

1 comentário


Andrei Carp-Rusu
Andrei Carp-Rusu
13 de set. de 2020

Unul dintre cele mai gustoase torturi pe care le-am mancat vreodata. Chiar daca sunt vegan, am bagat cateva lingurite fara sa mai tin cont. Mousseri-le din top sunt fantastice.

Sotia o sa preia si ea reteta si o voi recomanda si la ceilalti membrii ai familiei.

Multumim pentru faptul ca le impartasesti si ne faci viata mai gustoasa.

PS: tortul din reteta asta presupun ca e aproape la fel ca cel de la ziua finului vostru

Curtir
bottom of page