top of page

Tort cu visine babyfriendly


Luna aceasta a fost ziua mea așa că a fost o noua ocazie pentru un tort nou. Și cum ar fi putut fi altfel dacă nu #babyfriendly, fără zahăr adăugat cu Anastasia care deja a prins gustul petrecerilor și a torturilor.

Astfel, plecând de la idee că e luna în care găsesc vișine proaspete și vreun un tort pentru adulți și care poate fi și consumat de către cei mici, din experiența dulciurilor pe care le-am mai făcut în casă cu alte ocazii, am pregătit un tort la rece cu blat de biscuiți și cremă de brânză și marcarpone. Pentru blat puteți folosi fie biscuiți făcuți în casă precum cei digestivi fără zahăr, fie biscuițî populari cumpărați din comerț. Rezultatul este la fel de bun, singura diferență fiind că cei populari au puțin zahăr adăugat. Sa îți spun că este primul tort pe care toți adulții l-au mâncat cu plăcere și nu și-au dat seama că nu are zahăr?

Ingrediente
  • 200 gr biscuiți digestivi sau populari

  • 120 gr unt (numai 80 grame dacă ii folosești pe cei digestivi fără zahăr făcuți în casă)

  • 250 gr mascarpone

  • 150 gr iaurt grecesc

  • 200 gr cremă de brânză

  • 500 gr vișine (cântarite cu sâmburi)

  • 6 linguri de miere

  • 2 linguri pudră de roșcove (carob) / cacao

  • 1 lămâie

  • 1 lg amidon

  • apă

  • 20 gr Agar agar /20 gr gelatină

Modul de preparare

Se tapetează o forma de tort cu hârtie de copt, preferabil din cea detașabilă ca să poți face transferul pe platou la final.


Într-un robot de bucătărie amesteci biscuiții pisați cu untul topit și se pun în formă de copt. Dacă îi folosești pe cei digestivi făcuți în casă, atunci adaugi numai 80 grame de unt.


În lipsa robotului de bucătărie, poți pune biscuiții într-o pungă, preferabil cu închidere, și îi pisezi cu un sucitor ca și cum ai întinde o foaie de plăcintă. După ce ai mărunțit biscuiții, adaugi untul topit și omogenizezi bine.


După ce ai pus amestecul de biscuiți cu unt în forma de copt, îl dai la rece până ce pregătești crema.


Dacă vei face crema cu gelatină și nu cu agar agar, atunci pune gelatina la înmuiat în puțină apă.


Într-un castron amesteci 250 grame mascarpone, cu 200 grame cremă de brânză, 150 grame iaurt și 6 linguri de miere.


Într-o crăticioara se amestecă zeama de la o jumătate de lămâie cu apă astfel încât să ajungi la 200 ml lichid. Adaugi agar agarul sau gelatina înmuiată si pui pe foc foarte mic, până se topește.


Atentie: dacă folosești gelatină, fierberea acesteia îi distruge proprietățile așa că e musai să lași pe foc numai până ce se topește. Dacă folosești agar agar, atunci acesta trebuie adus la punctul de fierbere după care oprești focul.


După ce iei crăticioara de pe foc, amesteci ușor până se limpezește, și lași amestecul să se răcească puțin.


Dupa ce zeama de lămâie cu agar agar (gelatina) s-a răcit, adaugi peste cremă și omogenizezi imediat cu ajutorul unei spatule. Atentie: E foarte important să amesteci imediat pentru că altfel se întărește gelatina în contact cu crema care e rece și nu vei mai putea omogeniza.


Acum că ai adăugat și gelatina, separi crema în două. În jumătate din cantitate adaugi pudră de roșcove sau cacao, iar în cealaltă jumătate 300 de grame de vișine fără sâmburi.


Peste stratul de biscuiți care a stat la rece adaugi întâi crema cu vișine, o nivelezi cu o spatulă, iar apoi crema albă cu vișine și dai din nou la rece pentru câteva ore.


Toppingul se pregătește la câteva ore după ce biscuiții și crema au stat la frigider. Astfel, storci cealaltă jumătate de lămăie pe care o amesteci cu 100 ml apă, 200 grame vișine și 1 lingură cu vârf de amidon. Se pun pe foc, la foc mic, și se amestecă continuu până se îngroașă. Se oprește focul și se amestecă până devine lucioasă, ușor transparentă. Se toarnă peste cremă, folosind o lingură mare pe dos și se întinde pe toată suprafața. După ce ai adăugat și toppingul, mai poți adăuga pe deasupra câteva vișine, afine, alune sau caju și fuldi de migdale sau de cocos și bagi din nou tortul la frigider.


Înainte de a-l servi, îl scoți din frigider și cu un cuțit îl desprinzi ușor de marginile formei de copt. Dai deoparte forma detașabilă, iar cu ajutorul unui cuțit cu lama mai lată, îl transferi ușor de pe fundul formei de copt pe o farfurie, trăgând ușor de foaia de copt pentru a o înlătura. Pare o operatiune dificilă, însă, cu puțină atentie, nu vei avea nicio problemă pentru că atât blatul, cât și crema și toppingul sunt bine legate după ce au stat la frigider.


Spor la prăjiturit și aniversat!

Comments


bottom of page