top of page

Tort cu fructe de padure si crema de branza



Daca esti in cautarea unui tort facut in casa care sa iti aduca cumva aminte de gusturile copilariei, potrivit atat pentru copiii foarte mici, dar si pentru adulti, atunci iti recomand sa incerci aceasta reteta.


Cum se apropia ziua Anastasiei, m-au napadit din nou gandurile in privinta aniversarii ei si a tortului pe care urma sa il servim musafirilor. Cum la varsta de 1 an mi-am dorit sa aiba un tort din care sa poata manca in primul rand ea, nu puteam sa nu pastrez traditia. :) Am preferat sa nu risc sa compromit gustul sau textura, asa ca mi-am amintit de o reteta de briose cu care nu am dat niciodata gres si care au iesit de fiecare data pufoase. Am adaptat-o si a iesit un super tort pe care Anastasia l-a devorat.

Ingrediente pentru blat
  • 2 cani de faina

  • 2 lingurite praf de copt

  • 2 lingurite de bicarboant de sodiu

  • 1 praf de sare (optional)

  • 2 banane bine coapte

  • 1/2 cana de ulei de masline

  • 1/3 cana de sirop de artar

  • 1 cana de lapte

  • 6 curmale uscate, fara samburi, tocate

  • Zeama de la o jumatate de lamaie

Ingrediente pentru crema
  • 250 gr unt

  • 500 gr branza dulce (branza de casa)

  • 200 gr mascarpone

  • 3 linguri de sirop de artar/miere/agave

  • 1 lingurita de agar agar

  • 200 gr mix de fructe de padure

Modul de preparare

Pentru inceput te vei ocupa de #blat. Primul pas este acela de a pune curmalele fara samburi la hidratat, in apa calduta.


Incingi cuptorul la 190 grade si tapetezi o forma de tort cu hartie de copt. Eu am folosit o forma de 26 cm.


Amesteca intr-un bol cele 2 cani de faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu (ambele stinse in zeama de lamaie), precum si sarea, daca decizi sa o adaugi.


In alt castron, zdrobesti bananele cu o furculita si adaugi uleiul de masline, siropul de artar si laptele.


Incorporeaza ingredientele umede in cele uscate.


Toaca curmalele pe care le-ai tinut la hidratat pana acum si amesteca-le bine in compozitia rezultata. Daca vrei sa eviti siropul de artar, atunci iti recomand sa folosesti 10-12 curmale in loc de 6.


Toarna aluatul astfel obtinut in forma de tort si da-le la cuptor pana se rumeneste usor si trece testul scobitorii, aproximativ 40-45 minute.


Cand blatul este copt, scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca in tihna, acoperind forma de tort cu un prosop de bucatarie. Numai dupa ce te asiguri ca blatul s-a racit, il tai in trei, incercand ca blaturile astfel obtinute sa aiba o dimensiune relativ egala. E de preferat sa folosesti un cutit de bucatarie bine ascutit, cu lama mai lunga astfel incat felierea sa fie mai usoara.


Pana se raceste blatul, te poti ocupa de #crema. Astfel untul moale, la temperatura camerei, se mixeaza impreuna cu mascarpone pana devine cremos. Atentie, daca untul nu este moale, se vor forma mici bobite de unt in crema si nu vei obtine cremozitatea dorita.


Dupa ce ai amestecat bine untul cu mascarpone, incorporezi usor branza dulce si siropul de artar. Crema o vei folosi atat pentru a umple blaturile, cat si pentru décor.


Dai crema la rece pentru 15 minute, timp in care poti pregati blaturile.


Acum este momentul sa te ocupi de #topping. Intr-un ibric de inox sau o craticioara, pui mixul de fructe si o jumatate de ceasca cu apa pe foc, impreuna cu agar agarul. Lasi pe foc 1 minut din momentul in care incepe sa fiarba, dupa care iei de pe foc si amesteci usor in toppingul astfel format, pana se limpezeste usor, acest proces ajutand in acelasi timp si la racirea lui. Il lasi sa se raceasca cam 10-15 minute.


Dupa ce pregatesti blaturile, crema a stat la rece in frigider si toppingul e gata, poti incepe sa #asamblezi tortul. Pentru ca noua ne plac torturile insiropate, am decis ca fiecare blat sa il insiropez cu apa in care au stat curmalele la hidratat. Acesta este un pas optional, la fel cum in locul apei in care ai hidratat curmale poti folosi suc natural de fructe precum suc de lamaie cu portocala.


Peste fiecare blat astfel insiropat pui un strat de crema si cateva fructe de padure, adaugi al doilea blat pe care il insiropezi, adaugi crema si fructele de padure, iar deasupra pui cel de-al treilea blat. Personal am decis sa il insiropez si pe acesta. :D


Dupa ce ai montat tortul, treci la etapa urmatoare in care folosesti crema ramasa pentru acoperirea lui integrala, iar pe deasupra pui toppingul de fructe si, din nou optional, fructele proaspete preferate.


Acestea fiind spuse, te asiguri ca sta la rece cel putin 2-3 ore dupa care il poti devora.

Comments


bottom of page