top of page

Tort tiramisu cu blat de nuci si fructe uscate


Zilele trecute am aniversat 4 ani de la căsătorie și i-am povestit Anastasiei că este ziua mea și a lui tati. Ea asociază zilele aniversare cu tort și petrecere, așa că i-am promis că atunci când se va întoarce de la creșă, vom sărbători împreună cu tort.


Trecuse ceva timp de când nu mai pregătisem tiramisu, așa că părea un moment numai bun. Iar pentru că tocmai ce am primit comanda de fructe de la Terarium Romania era momentul perfect pentru un tiramisu cu fructe. M-am apucat să pregătesc pișcoturile, care, de fapt, au ieșit sub forma unor biscuiți extrem de fragezi și prea buni ca să îi pun în tort și să nu îi păstrez Anastasiei pentru gustare. În aceste condiții, am fost nevoită să regândesc abordarea.


Cum voiam ceva destul de ușor, cu cât mai puțină făină spre deloc, mi-am amintit de blatul de nuci pe care l-am pregătit în vară, din nuci și fructe uscate. Tortul este fără zahăr adăugat, am folosit numai miere pentru cremă, pregătită la rece, astfel încât tortul să fie unul #babyfriendly, potrivit și bebelușilor după vârsta de 12 luni. #anastasiataste #anastasiataste #cake #anniversarycake #birthdaycake #familyfriendly #babyfriendly #12months

Ingrediente

Pentru blat:

  • 250 gr nuci și migdale crude (poți folosi și numai una dintre ele) pe care recomand să le lași la hidratat 8 ore; în caz contrar vei adăuga apă în pregătirea blatului

  • 80 gr prune uscate (sau curmale fără sâmburi)

  • 80 gr stafide

  • 10 linguri de apă (opțional)

  • 2 lingurițe scorțișoară

Pentru cremă:

  • 500 gr mascarpone

  • 200 ml smântână pentru frișcă neîndulcită

  • 4 - 5 linguri de miere

  • 4 linguri de pudră de roșcove (cacao)

  • pudră de vanilie (1 vârf de cuțit) / extract de vanilie (2 - 3 picături) / zahăr vanilat (1 pliculeț)

  • 2 linguri afine proaspete sau congelate

Pentru decor:

  • 1 mână de fructe

  • frunze de mentă

  • 1 lingură pudră de roșcove (cacao)


Modul de preparare

Dacă timpul îți permite, îți recomand să pui nucile și migdalele la înmuiat peste noapte sau pentru cel puțin 8 ore, adăugând apă peste ele cât să le acopere.

Dacă însă pățești ca mine și realizezi că vrei să pregătești acest tort și în mai puțin de 6 ore să îl și servești, atunci adaptezi.


Nucile hidratate le adaugi în robotul de bucătărie (sau blender) și mixezi pentru câteva secunde, fără să se mărunțească prea mult.


Apoi adaugi restul ingredientelor precum prunele uscate, stafidele și scorțișoara. Dacă nu ai hidratat nucile, nu e nicio problemă pentru că adaugi 10 linguri de apă în robot împreună cu celelalte ingrediente. După ce ai adăugat toate ingredientele pentru blat, mixezi pentru aproximativ 3 - 5 minute până se leagă compoziția și se formează un fel de pastă omogenă.


Compoziția se așează într-o formă rotundă de tort cu diametrul de 20 cm și înălțime de 10 cm presând bine până se formează blatul. Personal am folosit un platou de tort peste care am pus marginea de la forma de tort astfel încât la final să nu mai fie nevoie să îl transfer din formă pe platou. Bagi blatul în fridiger până pregătești crema.


Pentru pregătirea cremei, recomand ca atât crema mascarpone, dar mai ales smântâna pentru frișcă să fi stat la rece. Intr-un bol mixezi pentru 2 minute brânza mascarpone. și bați 2 minute cu ajutorul unui mixer. Adaugi frișca și mixezi 1 - 2 minute la viteză mică, după care crești la treapta superioară și continui să mixezi pentru alte 2 - 3 minute până ce crema se întărește. Adaugi mierea, pudra de roșcove și vanilia și omogenizezi.


Scoți blatul din frigider și cu o spatulă pui jumătate din cremă peste blat și nivelezi. Adaugi o mânuță de afine, iar apoi restul de cremă deasupra.


La final uniformizezi cu o spatulă, presari cacao cu ajutorul unei strecurători și ornezi cu fructe. Bagi tortul la rece pentru cel puțin 6 ore.


Înainte de a-l servi, cu ajutorul unui cuțit cu lama tare, desprinzi tortul de formă de jur împrejur, iar apoi înlături forma, blatul rămânând direct pe platou. Acesta este momentul în care, dacă vrei, poți orna blatul pe margini. Când îl porționezi, folosește un cuțit cu lama tare și lată, de preferat, și înmoaie cuțitul în apă rece înainte de a tăia.


Spor la prăjiturit!

Comments


bottom of page